Harlingen in top 5 minste inbraken Friesland

Harlingen in top 5 minste inbraken Friesland

Op basis van de cijfers van Misdaad in Kaart, gepubliceerd door Politie.nl, heeft Slotenmaker 365 een onderzoek laten uitvoeren naar alle inbraken in 2018 in de provincie Friesland.

In dit artikel laten we u de inbraakcijfers zien van 2018 en de inbraakcijfers ten opzichte van 2017. We laten zien in welke gemeente in Friesland de kans op inbraken groter is ten opzichte van andere gemeentes en in welke gemeente het inbraakcijfer het sterkst is gedaald.


Gemiddeld worden er in Nederland 17,1 inbraken per 10.000 inwoners gepleegd. In Friesland worden er gemiddeld 15,5 inbraken per 10.000 inwoners gepleegd, wat dus flink onder het landelijk gemiddelde ligt.

In Nederland is het aantal inbraken in 2018 aantal inbraken met 11,6 procent gedaald. Helaas voor de inwoners van Friesland stijgt het aantal inbraken daar met maar liefst 15,7 procent. De gemeente Leeuwarden speelt hier en grote rol in.

Wat opvalt in het onderzoek in Friesland:

  • In de gemeente Achtkarspelen is het aantal inbraken met 140% gestegen.
  • In de gemeente Terschelling nam het aantal inbraken af met 85%.
  • In de gemeente Leeuwarden zijn minstens 50% meer inbraken per 10.000 inwoners dan elke andere gemeente van Friesland.
  • De grootste en kleinste gemeente staan op plek 1 en 2 van gemeenten waar het meeste wordt ingebroken.
  • Terschelling is verreweg het veiligste eiland.
Harlingen staat met gemiddeld 7,6 inbraken per 10.000 inwoners op een vijfde plaats van de minste inbraken in Friesland.

De Gemeente Harlingen staat op plek 5 in de lijst van gemeentes met de minste inbraken in Friesland. Ook staat de Gemeente Harlingen op plek 4 in de lijst van gemeentes met de grootste afname in inbraken in Friesland.