Helder taal: Taalproblemen als inspiratie voor theater

Helder taal: Taalproblemen als inspiratie voor theater

De Friese bibliotheken, Nivo Noord en twee regisseurs sloegen samen de handen in één om laaggeletterdheid nu eens op een andere manier onder de aandacht te brengen: een theatervoorstelling. Medewerkers van het schoonmaakbedrijf schitteren in een toneelstuk geschreven door Onno Spreij en Marit de Weerd. Taalervaringen en -verhalen uit de praktijk vormen de basis voor het stuk. De première was al snel uitverkocht, nu toert het stuk langs Bibliotheek Dokkum op 12 april en Bibliotheek Franeker op 19 april.

De toneelvoorstelling is ontwikkeld om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en te laten zien wat zoal moeilijk en leuk is aan taal. Onder regie van Onno Spreij en Marit de Weerd hebben negen amateurspelers, waaronder medewerkers van Nivo Noord, aan deze vorm van community theater gewerkt. Het resultaat: toegankelijk en ontwapenend theater.

De voorstelling maakt deel uit van het totaalproject ‘Heldere taal’, waarin het bespreekbaar maken en het aanpakken van laaggeletterdheid en taalvaardigheid centraal stonden. Na de première hebben diverse medewerkers van Nivo Noord taalworkshops gevolgd, gegeven door FryskLab, Friesland College en bibliotheek.

De voorstelling is op donderdag 12 april te zien in Bibliotheek Dokkum en op donderdag 19 april in Bibliotheek Franeker. De deuren gaan om 19.00 uur open, de voorstelling begint om 19.30 uur. Na de voorstelling is er een nagesprek met de regisseurs. De toegang is gratis, maar aanmelden op ontdekdebieb.nl is noodzakelijk.