Hoe historisch Harlingen ook moderne cultuur brengt

Hoe historisch Harlingen ook moderne cultuur brengt

Harlingen bezoeken is de zee ruiken en veel historie opsnuiven. Zowel de huizen als de schepen die je aantreft in de haven vertellen je over de geschiedenis van de stad. Er zijn maar liefst meer dan zeshonderd monumenten en dan hebben we de schepen van de bruine vloot nog niet eens meegeteld. Ook die vormen op zich al een stuk Nederlandse, en met name Friese historie.

Vooral rond de binnenhaven tref je veel karakteristieke woningen en pakhuizen. Een mooi historisch overzicht van de stad vind je in het gemeentemuseum het Hannemahuis. Een van de oudste huizen van de Harlinger binnenstad, uit het midden van de zestiende eeuw. Sinds 1957 is het een museum nadat de familie Hannema het huis in 1964 verliet.Weet jij overigens welke bekende Nederlandse schrijver in Harlingen zijn jeugd doorbracht? Een gokje wagen mag natuurlijk altijd (klik hier voor een ander gokje wagen), maar we verklappen hier graag dat het gaat om Simon Vestdijk. Hij groeide er op en we treffen de stad onder meer terug in zijn bijzondere reeks Anton Wachter boeken. Er is een prachtige literaire wandelroute waar je middels een app veel informatie over Vestdijk en Harlingen krijgt. Dat is twee vliegen in een klap.

Potvis Fontein

Als we het dan toch over kunst in de vorm van literatuur en cultuur hebben dan mag galerie Vis aan de Noorderhaven niet ontbreken. Een galerie vol hedendaagse werken van verschillende moderne Nederlandse kunstenaars. De eigenaresse gaat graag met jein gesprek over zowel de kunst als Harlingen zelf.

Wat op het gebied van cultuur ook niet mag ontbreken is de potvis-fontein bij de Zuiderpier. Deze brengt ons in aanraking met de walvisvangst die Harlingen ooit kende. De fontein maakt deel uit van de elf fonteinen die voor het culturele hoofdstad-jaar zijn gecreëerd. We jagen niet meer op de potvis, maar doen er alles aan deze bijzondere dieren te beschermen. Zo brengt de fontein heden en verleden op een fraaie manier samen.

Klassiek en design aardewerk

Het verleden krijgt nog een extra dimensie voor wie de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek bezoekt. Het is de laatste fabriek die nog op originele wijze aardewerk en tegels maakt,dat wil zeggen dat het productieproces met de hand wordt uitgevoerd. En dat gebeurt al sinds 1598. Bijzonder is het dat er zowel klassiek en designaardewerk wordt vervaardigd.

Wie kiest voor een bezoek aan de Waddeneilanden Terschelling of Vlieland vertrekt vanuit Harlingen met de boot. Het moge duidelijk zijn dat een paar uurtjes eerder komen, niet zo gek is. Geniet van de prachtige havenstad die veel leuke restaurantjes kent en bovendien een heerlijk strand heeft. Of pak een dagje extra en bezoek ook eerdergenoemde musea en andere bezienswaardigheden.