Kennis delen? Spreekuren voor Leen een Fries in de bibliotheek

Kennis delen? Spreekuren voor Leen een Fries in de bibliotheek

De één heeft een passie voor bakken, de ander kent de beste plekjes om met een metaaldetector te zoeken, weer een ander kan mooie verhalen over de geschiedenis van stad of dorp vertellen of weet alles over vogels of de sterren. Waardevolle kennis en precies wat iemand anders zoekt. Daarom lenen de Friese bibliotheken vanaf nu niet alleen maar boeken uit, maar ook mensen. Dat laatste doen ze op www.leeneenfries.nl. Meer weten of hulp nodig bij aanmelden? In alle bibliotheken zijn binnenkort weer Leen een Fries-spreekuren.

Leen een Fries is een human library: in plaats van boeken leent de bibliotheek nu ook mensen uit. Mensen die alles weten over een onderwerp en die kennis graag delen met anderen. Leeneenfries.nl is een initiatief van de Friese bibliotheken in het kader van LF2018 (maar gaat ook na 2018 door) en heeft geen commercieel doel. Omdat de Friezen zich vrijwillig en gratis inzetten, zijn de activiteiten laagdrempelig en kan iedereen meedoen.

De eerste honderd leenfriezen staan inmiddels op de website. Dat levert mooie contacten op en het geeft de kans kennis te delen, verhalen kwijt te kunnen die anders misschien niet gehoord worden. Leenfriezen hoeven geen experts te zijn. Enthousiasme over een favoriet onderwerp en een beetje tijd om mensen te ontmoeten is genoeg. Kennisdelers bepalen zelf met hoeveel mensen en hoe vaak ze op pad gaan: alleen op aanvraag, een vaste middag per maand of 1 of 2 keer per jaar.

Meer weten of hulp nodig bij aanmelden?

In alle bibliotheken in Noord-Fryslân zijn in november Leen een Fries-spreekuren. Zaterdag 11 november bijvoorbeeld in Bibliotheek Franeker (13.30-14.30), vrijdag 24 november in Bibliotheek Harlingen (16.00-17.00) en Bibliotheek Dronryp (14.00-15.00). Wie vragen heeft over Leen een Fries of hulp nodig heeft bij het aanmelden op www.leeneenfries.nl kan daar terecht.