Koninklijke Onderscheiding op Hulpverleningsdag

Koninklijke Onderscheiding op Hulpverleningsdag

Harlingen – Afgelopen zaterdag 21 oktober werd voor Anne Bouma, van de Harlinger EHBO vereniging een bijzondere dag. Tijdens de Hulpverleningsdag die de 85 jarige vereniging organiseerde, werd hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Loco burgemeester Hein Kuiken van de gemeente Harlingen spelde hem de versierselen op. Kuiken omschreef de verdiensten van Bouma als uitzonderlijk en zeer betrokken binnen het hulpverleningscircuit. “We moeten dit soort vrijwilligers koesteren want zonder hen is er , onder andere, veel minder mogelijk op het gebied van de organisatie van evenementen. Anne Bouma is al meer dan 30 jaar bestuurslid van de EHBO afdeling, organiseert en coördineert EHBO en Reanimatie cursussen, coördineert de inzet van medewerkers bij evenementen en beheert op een voortreffelijk manier de penningen. In het bijzijn van zijn familie, echtgenote Annie, de twee dochters, schoonzoon en vijf kleinkinderen kreeg hij de zeer verdiende onderscheiding uitgereikt en was zichtbaar verrast en ontroert. Bloemen waren er ook namens de gemeente en van zijn voormalige werkgever, Bouma is al met pensioen, Concorp Irnsum (voorheen Van Slooten uut Harlingen!)  (Tekst: Joop van der Heide, Foto’s;  Sjoerd Helfrich / Joop van der Heide)

AED apparaten

Op deze hulpverleningsdag werden ook tien AED apparaten aan organisaties in de Harlingen aangeboden. Jesse Jonkman van het bedrijf Diac Medical viel de eer te beurt om aan: Gerben Wierda, (wijk Ludinga), Milja Bonnema (plan Zuid), Simon van Dijk (Oosterparkwijk), Adri Attema (RK.Kerk Zuiderhaven), Van Nimwegen (Rommestraat), Derek van Dieren (KNRM Dokkade) Ron Leen van het Dorpshuis Wijnaldum, Ivo Siemonsma (Noorderkwartier en Anne Bouma van de EHBO, uitreiken. Jesse Jonkman: “Met deze AED apparaten bereikt Harlingen in het burgerhulpverlening circuit een hoge dekkingsgraad en we zijn als bedrijf blij dat we daaraan een bijdrage kunnen leveren”. De AED apparaten worden vooral ook ingezet in dat circuit en daarom wordt dat deel dan ook in buitenkasten geplaatst zodat ze 24/7 bereikbaar zijn. Die kasten zijn aangeboden door de Nederlandse Hartstichting via een Project dat door Fijenoord wordt gesteund.

Trouwe Leden

Tijdens de Hulpverleningsdag werden ook trouwe leden van de knv.EHBO afdeling Harlingen in het zonnetje gezet. Gerné Bergsma, 20 jaar lid, Luuk Sijtsma 30 jaar lid en Edwin Bouma 15 jaar lid kregen een jaarspeld en bloemen uitgereikt door bestuurslid Anne Bouma. De andere zeven trouwe leden krijgen hun speld op de cursus avond overhandigd.

De dag met tien hulp organisaties was goed opgezet met buiten verschillende voertuigen en binnen een hulp markt met demonstraties, prijsvragen, verkoop Eerste Hulp materiaal en workshops. Het weer werkte niet echt mee en daardoor viel de belangstelling wat tegen. Toch kon een tevreden voorzitter van de EHBO vereniging en organisator Joop van der Heide de dag met een goed gevoel afsluiten: enthousiaste deelname van De Brandweer Harlingen, KNRM, Rode Kruis, Veiligheid regio Fryslân, Fryslân Hartveilig, Kijlstra Ambulancegroep, LOTUS Leeuwarden, Knv EHBO landelijk uit Zeist, CL.International en Borsch Duik Service. Ook evenementen organisator Asief williams werd bedankt voor zijn inzet.

Wellicht in de toekomst een herhaling van een toch wel interessante Hulpverleningsdag.