Leren voorlezen tijdens Nationale Voorleesdagen

Leren voorlezen tijdens Nationale Voorleesdagen

Voorlezen aan peuters en kleuters belangrijk

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2017 worden ouders échte voorlezers tijdens de workshops interactief voorlezen op woensdag 25 januari. Daarnaast lezen medewerkers van de Bibliotheek vanaf deze dag voor aan peuters en kleuters in bibliotheken, kinderopvang en peuterspeelzalen. Tijdens de Voorleesdagen stimuleert de Bibliotheek zo het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen bevordert het leesplezier en de taalontwikkeling van jonge kinderen én de band tussen ouder en kind.Peuters en kleuters duiken dit jaar in het leven van Boy; een kleine jongen die met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje woont. In het prentenboek De kleine Walvis van Benji Davies, vindt de jongen na een stormachtige nacht een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap. Bijna 2000 kinderen in Noord Fryslân luisteren de komende tijd naar het bijzondere verhaal en zingen en bewegen daarbij. Voor kinderen die het verhaal thuis nog eens willen beleven, komt het prentenboek uit in een mini-editie met gratis app voor € 4,95. Kijk voor voorleestips, de prentenboeken top 10, de Walvis-kleurplaat en veel meer op www.ontdekdebieb.nl.

Zelf aan de slag

Interactie tijdens het voorlezen bevordert het taalgevoel, het verhaalbegrip en de woordenschat van kinderen. Hoe stimuleert u uw kind tijdens het voorlezen om actief mee te denken, te fantaseren en te vertellen? En welke prentenboeken kiest u daarvoor uit? U ontdekt het tijdens de workshops van 25 januari; 10.00 uur in bibliotheek Dokkum, 14.00 uur in bibliotheek Buitenpost en 19.30 in bibliotheek Franeker. U meldt zich voor deze gratis workshop aan op www.ontdekdebieb.nl.

Om lekker voor te lezen heeft de Bibliotheek een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken. De bibliotheekmedewerkers zoeken graag mee naar een boek dat past bij elk kind. Een bibliotheeklidmaatschap voor kinderen tot 18 jaar is gratis. En peuters en kleuters die tussen 25 januari en eind maart lid worden, krijgen een leuk Walvis-vingerpoppetje cadeau (zo lang de voorraad strekt).

Geef een reactie