Luchtmacht werpt bommen af op de Vliehors Range

Luchtmacht werpt bommen af op de Vliehors Range

In week 47 wordt er door F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht getraind in het afwerpen van bommen met explosieve lading op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland.

500 ponders

In deze periode worden bommen van het type MK82 (500 ponders) afgeworpen. De vluchten vinden plaats in de ochtend en de middag. Het trainen in het afwerpen van bommen is een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma en noodzakelijk waar het gaat om de inzetbaarheid van onze jachtvliegers. Dit belang werd nog eens onderstreept tijdens de inzet van Nederlandse F-16’s boven Irak en tijdens de strijd tegen ISIS en zal ook voor komend jaar, wanneer de F-16’s weer ingezet worden tegen ISIS, van wezenlijk belang zijn.Vliehorse Range

De Vliehors Range bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor vliegtuigen: bomdoelen, schietdoelen en raketdoelen. Tijdens oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en bij oefening voorzien van rode vlaggen. Bij deze trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de Koninklijke Luchtmacht op Texel meetposten in, waarbij de geconstateerde weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend zijn voor het kunnen uitvoeren van de geplande oefeningen. Deze mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.Voor klachten kunt u eveneens terecht op de website van Defensie.