Nieuwe schepen Doeksen komen later: dienstregeling aangepast

Nieuwe schepen Doeksen komen later: dienstregeling aangepast

De nieuwe LNG-schepen van Rederij Doeksen zullen niet vanaf 18 september a.s. in de dienstregeling worden ingezet, maar vanaf dinsdag 7 januari 2020. Dat heeft Rederij Doeksen vandaag bekend gemaakt. Momenteel zijn de twee nieuwe, innovatieve schepen vanuit Vietnam onderweg naar Nederland, waar ze naar verwachting in de derde week van mei zullen arriveren.

“Zoals bekend, kampte het moederbedrijf van de werf, Triyards, afgelopen zomer met ernstige financiële problemen,” vertelt Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen. “Toegezegde fondsen van investeerders bleven herhaaldelijk uit, waardoor de werf in moeilijkheden raakte en geen betrouwbare planning kon maken voor het afbouwen van onze schepen. Dit heeft ertoe geleid dat we na intensief onderhandelen de schepen hebben kunnen overnemen om ze straks na aankomst in Harlingen in eigen beheer af te maken.”De verantwoordelijkheid van het succesvol in de vaart brengen van beide innovatieve schepen ligt nu dus 100% bij Rederij Doeksen. Melles: “Ons bouwbegeleidingsteam, dat al die tijd ook in Vietnam namens de Rederij toezicht heeft gehouden, wordt ook ingezet tijdens de afbouw en de inbedrijfstelling van de nieuwe schepen. Dit soort projecten hebben we vaker gedaan, zoals bij ms Tiger, ms Noord Nederland en grote verbouwingsprojecten van de bestaande vloot. En dergelijke processen beheersen wij. Het is onze verantwoordelijkheid om de nieuwe schepen in 2019 veilig en betrouwbaar in de vaart te brengen. Na een voorlopige inventarisatie van werkzaamheden en de daarvoor benodigde tijd, hebben we besloten dat de nieuwe schepen per 7 januari 2020 in de dienstregeling gaan varen. De passagiers die al geboekt hadden voor het najaar worden hierover nu geïnformeerd.”

In 2016 gaf Rederij Doeksen de Australische firma Strategic Marine opdracht tot de bouw van twee nieuwe catamarans, die op LNG (Liquefied Natural Gas) op de Waddenzee gaan varen op de lijnen Terschelling en Vlieland. Ontwerpbureau Vripack uit Sneek tekende voor het ontwerp van interieur en exterieur. De nieuwe schepen zijn voorzien van innovatieve toepassingen die de schepen veel zuiniger en substantieel schoner maken dan reguliere veerschepen.

Het project draagt actief bij aan het thema ‘Duurzame ontwikkeling havens en energietransitie’ uit het Pioniersprogramma Waddenfonds 2012-2013. Het Waddenfonds kende Rederij Doeksen voor dit nieuwbouwproject een subsidie toe van € 1.207.500.