NK dammen Harlingen 2018

NK dammen Harlingen 2018

Donderdag 12 april leek de malaise weer toe te slaan bij de deelnemers aan het NK internationaal dammen te Harlingen. Hoewel er een aantal erg aantrekkelijke partijen op de borden verschenen, viel er toch slechts wee beslissingen. Vermoeidheid? Of angst nog één of twee plaatsen te zakken in het klassement? (Foto’s: St. WFD)

De eerste overwinning was voor Wouter Sipma (z) in zijn partij tegen Wim Kalis. Laatstgenoemde kwam helemaal klem te staan, en Sipma maakte daar op correcte wijze gebruik van. Hulde! Ook Jos Stokkel kon het met wit niet bolwerken tegen Roel Boomstra: hij moest een schijf offeren, en daarna liet de zwartspeler niet meer los.

Ook Jitse Slump leek met wit een overwinning te boeken tegen Nick Hoving. De stand leek duidelijk gewonnen, maar Hoving damde dapper door en maakte gebruik van het feit dat Slump weinig tijd meer had om er toch nog een min-remise uit te halen.
Op zeker moment leek ook Bas Messemaker (w) tegen Bhiem Randien winst in handen te hebben. Maar ook hier speelde de zwartspeler onverstoorbaar door. In het eindspel hadden beide spelers een dam en een aantal schijven, en koos wit voor een afwikkeling naar remise. Ook hier kan de tijdnood hebben meegespeeld, of wellicht ook de afleiding van een draaiorgel dat juist op een kritische ogenblik de speelvreugde kwam verhogen.

Ron Heusdens (w) en Wouter Wolff speelden zonder meer een aantrekkelijke partij en kwamen uit in een complex eindspel van ieder een dam met vier schijven. Beide spelers deden nog even hun best, maar kozen toen jammergenoeg toch voor remise. Hetzelfde deden Van IJzendoorn (w) en Baljakin, en wel op de 42ste zet met ieder een dam en zes schijven!

Uiteraard spon Van IJzendoorn het meeste garen bij deze gang van zaken: zijn voorsprong is nu geconsolideerd op 14 punten met één punt meer dan zijn directe concurrenten Baljakin en Boomstra.

Bij het Friese dammen was er in de zesde ronde nog een verrassing: Kees Tyssen (z) speelde Marten Walinga finaal van het bord. Verder wonnen Groenveld (w) van Dykstra, Zylstra (z) van Sikma en Wiersma (z) van Tulleken. De Vries (z) won ook van Riupassa, maar die laatste hield het spannend tot aan het moment dat beide spelers nog maar vier schijven hadden: een prestatie voor iemand die dit jaar zijn debuut maakt!

Met Tyssens overwinning waren de plaatsen voor de finale en halve finale vergeven, evenals de kandidatenplaatsen voor het wereldkampioenschap: Walinga, Tyssen zelf en De Vries zijn kandidaat, en spelen met Groenveld, die zich al eerder had geplaatst, om de eerste vier plaatsen van het NK Fries dammen.

De halve finales zijn intussen gewonnen door Walinga (1½-½ tegen De Vries) en Groenveld (2-0 tegen Tyssen). Tyssen stelde in de eerste partij teleur en deed beter zijn best in de tweede, maar dat mocht niet meer baten. Walinga won de eerste partij tegen De Vries door middel van een fraaie combinatie het nodige tempo, en kon daarmee de partij winnen. De tweede werd remise, maar dat was genoeg voor de finaleplaats. Het kampioenschap gaat dus tussen Walinga en Groenveld, terwijl Tyssen en De Vries nog om de derde en vierde plaats moeten dammen.