Op-pad-kat Mia uit Leeuwarden genomineerd als Dier van het Jaar 2019

Op-pad-kat Mia uit Leeuwarden genomineerd als Dier van het Jaar 2019

De avontuurlijke kat Mia sprong begin dit jaar in de haven van Harlingen stiekem op een vissersboot toen ze nog maar een halfjaar oud was. Na een week op zee wist niemand van wie ze was en werd ze naar dierenopvang De Wissel in Leeuwarden gebracht. Mia heeft in haar korte leven al veel meegemaakt en daarom is zij genomineerd voor Kidsweek Dier van het Jaar 2019!

Kinderkrant Kidsweek reikt sinds 2011 elk jaar rond Dierendag de titel Dier van het Jaar uit aan een dier dat iets bijzonders gepresteerd of meegemaakt heeft. En wie weet wordt dat dit jaar Mia, die in haar eentje op avontuur ging! De bemanningsleden van vissersboot Our Anna ontdekten haar al snel. Ze noemden haar Katrien en voerden haar elke dag verse haring. Na een week op het schip kwam de kat aan in de haven van Harlingen. De vissers brachten haar naar dierenopvang De Wissel in Leeuwarden. Na twee weken kreeg ze nieuwe baasjes: Leyla (11), Mikail (10) en Lara (7) uit Leeuwarden. ‘Ze viel gelijk op. Ze zag er heel anders uit dan de rest met haar oranje vlekken en groene ogen. Ze heeft zelfs een vuurvlekje op haar voorhoofd! Dat past bij haar, want ze is heel stoer’, vertelt Leyla.


De nieuwe baasjes zijn onder de indruk van haar stoere verhaal. ‘Ik vond het heel spannend voor haar. Ze heeft het helemaal alleen gedaan toen ze nog zo jong was!’ zegt Leyla. De broer en zussen gaven haar een nieuwe naam: Mia. Een neusje voor lekker eten heeft ze ook nu nog. ‘Als ze honger heeft, gaat ze voor de koelkast zitten. Ze eet nog steeds graag vis, zoals zalm. Maar ook graag kip of ander vlees.’ Mia houdt ook nog steeds van een beetje avontuur: ‘Ze gaat vaak naar buiten en dan blijft ze heel lang weg.’ Gelukkig komt ze altijd weer terug voor een knuffel van haar nieuwe baasjes.

Stemmen en uitreiking

Voor de titel Dier van Jaar 2019 zijn behalve Mia ook genomineerd: de mysterieuze wolvenfamilie op de Veluwe, een verstoten zwaan die leerde zwemmen van een mens en een blote egel met maar vijf stekels. Stemmen kan nog tot en met dinsdag 24 september via www.diervanhetjaar.nl. Op woensdag 2 oktober wordt op het Dier van het Jaar Feest in Omniversum bekendgemaakt welk dier de meeste stemmen heeft verzameld en wordt uitgeroepen tot Dier van het Jaar 2019. De winnaar ontvangt een cheque van € 1000,- voor een goed dierendoel naar eigen keuze. Als Mia wint, gaat het geld naar dierenopvang De Wissel in Leeuwarden.

Meer weten over de genomineerde dieren of de winnaars van de vorige edities? Kijk dan op www.diervanhetjaar.nl en www.kidsweek.nl/diervanhetjaar.

Over Kidsweek

Kidsweek biedt kinderen van 7 tot 12 jaar toegankelijk, betrouwbaar en relevant nieuws uit Nederland en de rest van de wereld en verschijnt wekelijks in een oplage van 63.000 ex.