Overzicht 1e seizoenshelft Zeerobben

Overzicht 1e seizoenshelft Zeerobben


De presentatiegids van dit seizoen werd voor de Froonacker Arena uitgereikt aan directeur Anne Bergsma van Froonacker Risicobeheer en Verzekeringen. (Foto: Frans Bode)

Het seizoen voor Zeerobben is halverwege. Een moment om te kijken hoe het de club vergaat.

Senioren

De verwachtingen waren hoog gespannen. Hoe zou het Zeerobben nu vergaan in de 1e klasse. De start was hoopvol. De eerste thuiswedstrijd tegen Balk leverde meteen drie punten op. Na een reeks overwinningen kwam de ploeg door veel blessures in een moeilijke fase terecht maar sloeg zich daar prima doorheen. Inmiddels staat Zeerobben met 18 punten uit elf wedstrijden op de 4e plaats. Dat geeft nog geen enkele garantie. Integendeel. Maar het biedt wel vertrouwen voor de tweede seizoenshelft die op 27 januari weer verder gaat. Vanaf 5 januari verblijft de selectie weer een aantal dagen in Spanje voor een trainingskamp.

Voor het belofteteam is het een wisselend seizoen tot nu toe. De ploeg bestaat uit veel jonge spelers die voor het eerst kennis maken met seniorenvoetbal. Daarnaast werkt het team meteen als er veel blessures in de 1e selectie zijn. Dan is het niet anders dan “leveren”. Het belofteteam staat momenteel op een 9e plaats in de 2e klasse. De overige seniorenteams presteren op hun niveau prima. Het derde staat op een 2e plaats in de 4e klasse en kan met een paar inhaalwedstrijden in het vooruitzicht de koppositie nog pakken en het vierde team staat keurig in de middenmoot met een 6e plaats.  Ondanks de goede resultaten zijn er ook zorgen. Het is zaak om niet alleen te werken aan de kwaliteit maar zeker ook aan de kwantiteit bij de senioren. Het wordt ongetwijfeld een spannende en sensationele tweede seizoenshelft.

Jeugd

Kampioenen

Net zoals voorgaande seizoenen wordt er bij de jongste jeugd ook nu weer een najaars- en voorjaarscompetitie  gespeeld. In de najaarscompetitie worden er ongeveer 11 wedstrijden gespeeld om te kijken wie kampioen wordt en in het voorjaar in een hogere klasse mag uitkomen. Bij de JO11-groep dit najaar twee kampioenen. JO11-1 komt uit in de 1e klasse en hebben ook dit seizoen weer een getalenteerd team. De jongens zijn gretig, trainen hard en worden steeds beter. Het ging zelfs zo goed dat de beslissende wedstrijd om het kampioenschap tegen ONS overtuigend met 5-1 werd gewonnen. En omdat de laatste wedstrijd tegen Akkrum ook nog werd gewonnen werd de ploeg ongeslagen met dertig punten uit tien wedstrijden kampioen.

Maar de JO11 groep heeft veel getalenteerde spelertjes. Want ook JO11-2 werd in haar competitie kampioen. De laatste wedstrijd werd helaas niet meer gespeeld en was ook niet meer nodig want de ploeg had met 27 punten uit negen wedstrijden de concurrentie al op grote afstand gezet. Ook zij dus ongeslagen kampioen dit najaar.

En ook JO13-3 eindigde dit najaar met 24 punten uit negen wedstrijden op een 1e plaats. De nummer twee Minnertsga heeft hetzelfde aantal punten maar een wedstrijd meer gespeeld. Of de laatste wedstrijd voor JO13-3 nog gespeeld wordt is niet duidelijk. Mocht dat niet meer gebeuren dan is ook JO13-3 kampioen van de najaarsreeks. Bij de meisjes/dames moet ook MO19-1 nog even wachten voordat de kampioensschaal uitgereikt kan worden. Zij hebben negen wedstrijden gespeeld en hebben drie punten voorsprong op de nummer twee. Het kan bijna niet meer mis gaan maar eerst nog voetballen in januari dus.

De KNVB is dit seizoen gestart met de nieuwe spelvormen voor jeugd Onder 8 en jeugd Onder 9. Volgend seizoen wordt dit verder uitgebouwd naar jeugd Onder 10, Jeugd onder 11, jeugd Onder 12 en jeugd Onder 13. Kleinere velden, andere regels, meer balcontacten en spelplezier voor de jeugd; dat is de opzet.

Onderdeel van deze nieuwe opzet is ook dat er geen competitiestandenstanden meer worden bijgehouden. Logisch gevolg daarvan is ook dat er geen kampioenen meer zijn. Ontwikkelen gaat duidelijk voor winnen.

Desondanks voelt het wel een beetje als een gemis dat er aan het eind van een reeks of een hele competitie geen eindstanden meer worden opgemaakt. Dat is even een kwestie van wennen. En de nieuwe spelvormen zijn ingevoerd met de gedachte voortdurend te blijven evalueren of de keuzes juist geweest zijn en of het goed bevalt. Misschien vinden er in de toekomst weer aanpassingen plaats en misschien keren competitiestanden ooit wel weer terug. Maar vooralsnog is dat niet aan de orde en kennen we geen kampioenen meer in de betreffende leeftijdscategorieën. Feit is wel dat een aantal teams het zo goed heeft gedaan dat zij na de winterstop op een hoger niveau worden ingedeeld hetgeen de ontwikkeling van de spelers alleen maar weer ten goede komt.

Junioren

JO19-1 heeft het najaar goed afgesloten met een 4-3 overwinning op Leovardia. Door dit resultaat blijft JO19-1 goed meedoen in de hoofdklasse met een 4e plaats. Drachtster Boys voert de ranglijst aan en heeft een ruime voorsprong. Deze ploeg komt op 27 januari naar het Oostersportpark. Een mooi moment om te kijken hoe Zeerobben overwinterd heeft en de spanning wellicht kan terugbrengen in deze interessante hoofdklasse.

De resultaten voor JO17-1 vallen wat tegen de eerste seizoenshelft. De ploeg moet beter kunnen en staat met een 10e plaats op de ranglijst te laag. De overwinning vlak voor de winterstop geeft de burger weer moed en betekend aansluiting bij de middenmoot. De overige JO17-teams presteren prima met een 5e plaats voor JO13-2 en een 7e plaats voor JO17-3.

Bij de JO15 groep heeft JO15-1 het zwaar in de hoofdklasse. De ploeg staat op de 11e plaats met een puntje achterstand op Akkrum. Dat is een mooi richtpunt voor na de winterstop. De overige teams hebben naar behoren gepresteerd in hun competitie.

Pupillen

Bij de JO13-groep staat JO13-1 op een 5e plaats in de hoofdklasse. De afstand tot de top 4 lijkt niet meer te overbruggen maar in voetbal weet je het nooit. De overige teams speelden op hun eigen niveau hun competitie en dat gaat soms met een lach en soms met een traan.  Bij de JO11-groep dus twee kampioenen. Maar ook de JO11-3 tot en met de JO11-7 speelden wekelijks jun wedstrijdjes met wisselende resultaten waarbij de 3e plaats van JO11-4 nog opvallend was.

En dan zijn er nog de kinderen van JO-9 en JO-8. Zoals gezegd worden daar geen standen meer bijgehouden en gaat het meer om de ontwikkeling en nog meer plezier in de voetbalsport. Zeerobben probeert daarin zo goed mogelijk te faciliteren.

Meisjes

De oranje-leeuwinnen hebben niet alleen in de rest van Nederland voor veel enthousiasme gezorgd. Ook bij Zeerobben zijn de meiden een steeds grotere groep aan het worden die allemaal het spelletje voetbal erg leuk vinden en dat ook uitstralen. De meisjes van MO11 sluiten af met een 5e plaats. Zij lieten keurig de meisjes van Sneek WitZwart achter zich. Ook de meisjes van MO13 zaten in een veel te zware competitie. Dat het plezier er dan toch blijft zegt iets over de instelling van deze meiden. De meiden van MO15-1 en MO15-2 deden het prima met resp. een 3e en 4e plaats. De meiden van MO19-1 hebben misschien nog iets in het vat zitten dus. De eerste seizoenshelft werd afgesloten met een leuk kersttoernooi voor de meisjes van MO15.

Waddenrobkes

Niet meer weg te denken bij de club zijn de Waddenrobkes.  Kinderen die hun zwemdiploma hebben gehaald en graag op voetballen willen weten de weg naar het Oostersportpark te vinden zo blijkt elk jaar maar weer. De rek is er nog steeds niet uit ziet ook het jeugdbestuur. Ook nu weer komen elke week ongeveer veertig Waddenrobkes bijeen in de Waddenhal voor de wintercompetitie. Dat is uiteraard ook mede te danken aan de organisatie en aan de trainers en bondscoaches die elke week maar weer aanwezig zijn om de kinderen het plezier in de sport te laten beleven. Ook tijdens de slotdag bij de Waddenrobkes  bleek maar weer eens hoe belangrijk dit alles is voor club en spelertjes. Ook daar geen eindstanden meer maar een huldiging waarbij alle spelers in het zonnetje worden gezet met voor ieder een mooie medaille. De opzet werpt haar vruchten al af. Want ook bij de JO-8 en de JO9-groep zijn de ontwikkelingen goed. Kinderen leren op kleine veldjes met veel balcontacten veel meer dan op grote velden met 15-0 winnen of verliezen. Na de wintercompetitie gaat daarom de voorjaarscompetitie begin maart weer van start in de prachtige Froonacker Arena.

Tweede seizoenshelft

Op 27 januari a.s. gaat de competitie voor de senioren en junioren weer verder en als het voorjaarszonnetje zich straks weer laat zien komt de jongste jeugd ook buiten weer in actie. Maar tussendoor zal er ook tijd zijn voor andere zaken. Op dit moment worden de kerstzaalvoetbaltoernooien van de KNVB gespeeld en zullen er ook in de Waddenhal weer onderlinge zaalvoetbaltoernooien gespeeld worden. Maar ook als het weer het toelaat zijn er op het prachtige sportcomplex aan de Achlumerdijk genoeg faciliteiten om alternatieven aan te bieden. Zo worden toernooitjes soms spontaan georganiseerd en kan er op het kunstgras bijna altijd gespeeld worden. En dat is weer belangrijk voor een goede start van de tweede seizoenshelft. Met de aanwas van zoveel jonge meisjes en jongens kan de club niet anders dan tevreden zijn. De clinics die voor de lagere scholen jaarlijks wordt gehouden zal daar zeker aan meewerken. Maar ook het niveau van de overige standaardteams is goed op orde. Het is zaak om dat vast te houden en eventueel uit te bouwen. Niet voor niks is Zeerobben de top 200 van beste amateurclubs van Nederland binnen gestoomd. Nu eerst genieten nog van de winterstop, de batterij weer opladen en dan weer met veel enthousiasme het voorjaar in.