Recordaantal musea helpt opa en oma de vakantie door

Recordaantal musea helpt opa en oma de vakantie door

Maar liefst 39 Friese musea en archieven doen dit jaar mee aan ‘Help pake & beppe de vakantie door’, een record.
De populaire activiteitenweek in de voorjaarsvakantie kent dit jaar haar 17e editie en is een samenwerking tussen Museumfederatie Fryslân en deelnemende instellingen. Van dinsdag 27 februari tot en met vrijdag 2 maart 2018 worden er leuke en leerzame activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang ‘op vertoon’ van hun pake (opa) en/of beppe (oma) of een andere volwassene.

Thema dit jaar is ‘typisch Fries’. En dus organiseren deelnemende musea allerlei activiteiten rond dat thema.
Zo heeft Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema een Elfstedenspeurtocht ontwikkeld, beslis je in de ‘schatkamer van Leeuwarden’ in het HCL wat je typisch Liwwadders vindt, speur je in de De Sûkerei in Damwâld naar typisch Friese spulletjes en maak je in Museum Heerenveen een eigen Friese eierwarmer.Selfie met pake en beppe
Kinderen van nu groeien op met selfies, maar ook veel pakes en beppes weten inmiddels wat een digitaal zelfportret is. En dus kunnen kinderen met hun pake of beppe (of andere volwassen begeleider) op de foto bij de speciale selfieposter die in de musea hangt.
Daarna kunnen ze een ‘Ik help pake & beppe de vakantie door-diploma’ mee naar huis nemen. Door de selfie te delen op Facebook maken ze kans op een Museumkidskaart en daarmee een jaar lang gratis toegang tot 400 musea.

Friese traditie in wording
‘Help pake en beppe de vakantie door!’ wordt langzaam maar zeker een ware Friese traditie. Ieder jaar geniet de activiteitenweek veel belangstelling van kinderen en volwassenen. Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân over de kracht van het concept: “De week sluit heel mooi aan bij de interesses van zowel kinderen als volwassenen. Er is voor ieder wat wils. De activiteiten zijn toegespitst op kinderen, maar ook voor pake en beppe of heit en mem zijn ze leuk. Daarnaast zijn de vaste collecties en activiteiten van de musea natuurlijk óók de moeite waard. Dat maakt het voor ouders en grootouders, kinderen en kleinkinderen een perfect uitje in de voorjaarsvakantie.”

Een overzicht van alle deelnemende instellingen en hun activiteiten staat op www.museum.frl/pakebeppe.