Taakstelling statushouders voor 2016 gehaald

Taakstelling statushouders voor 2016 gehaald

Burgemeester Sluiter verwelkomt de familie Haj Ali in Harlingen met bloemen en leesboeken voor de kinderen. Foto: Joachim de Ruijter

HARLINGEN – De gemeente Harlingen heeft voldaan aan de opdracht 41 statushouders in 2016 van huisvesting te voorzien. De familie Haj Ali uit Syrië is één van laatste families die eind 2016 een huis toegewezen kregen. Zij waren één van de vluchtelingen die tijdens de crisisnoodopvang in 2015 in de Waddenhal opgevangen werden. Burgemeester Sluiter is blij dat aan hun lange reis eindelijk een eind komt.

Statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Een statushouder heeft de hele asielprocedure doorlopen en heeft vervolgens een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. De gemeente Harlingen heeft, net als alle andere gemeenten in Nederland, van de Rijksoverheid de opdracht om statushouders te huisvesten. Voor de gemeente Harlingen waren dat in 2016 41 statushouders. De gemeente heeft aan deze opgave voldaan.

Familie Haj Ali

Tijdens de crisisnoodopvang kwam de familie Haj Ali voor de eerste maal in Harlingen. De familie hield vervolgens goede herinneringen aan Harlingen en kwam regelmatig terug voor een bezoek aan de havenstad. Precies een jaar na de crisisnoodopvang ontmoette burgemeester Sluiter de familie in het centrum. Toen bleek dat de familie graag naar Harlingen zou verhuizen mocht dit mogelijk zou zijn. Nadat de familie een verblijfsvergunning kreeg, heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dit voor de familie kunnen regelen.

 

Geef een reactie