Tienduizendste bezoeker in 2019 verwacht op 31 juli

Tienduizendste bezoeker in 2019 verwacht op 31 juli

Op woensdag 31 juli verwacht het Kazemattenmuseum de tienduizendste bezoeker in het seizoen 2019 te kunnen verwelkomen. Voor het Kazemattenmuseum is het bereiken van deze jaarlijkse mijlpaal positief nieuws. Het bezoekersaantal loopt daarmee in 2019 wederom enkele weken voor op voorgaande jaren. In 2018 werd deze mijlpaal op 14 augustus bereikt.

Foto: De heer Dirk Frijters uit Oudeschild op Texel was vorig jaar op 14 augustus samen met zijn dochters Brigitte en Kim de 10.000e bezoeker.De hittegolf van de afgelopen week heeft geleid tot een stijging in het aantal bezoekers. De koele kazematten, met een constante temperatuur onder de 20 graden, bleken een welkome ontsnapping te zijn aan de hitte. Daarnaast blijken veel bezoekers vanaf het Afsluitdijk Wadden Centre ook even een bezoek aan het museum te brengen.

In het lopende museumjaar is het Kazemattenmuseum verder gegaan met de ingrijpende herinrichting van het museum. Dit jaar is de afronding van de totale herinrichting gerealiseerd. Drie kazematten (V, VI en VII) zijn volledig opnieuw ingericht waarmee het verhaal compleet en chronologisch is geworden.

In deze drie kazematten wordt het verhaal verteld van de bezettingsjaren, het verzet in de omgeving van Kornwerderzand, de luchtoorlog, de bevrijding, de Koude Oorlog en de geschiedenis van het museum zelf.

Daarnaast focust elke kazemat op een persoonlijk verhaal. Zo wordt in kazemat VI het verhaal verteld van soldaat Willem Pronk, die onder hevig Duits kanonvuur het vernielde maskeringsluik voor het kanon in de kazemat buiten weer vrijmaakte. Daarmee kon het kanon weer worden gebruikt. Deze actie leverde hem na de oorlog een hoge militaire onderscheiding op.

Voor deze afrondende fase van de herinrichting is door diverse fondsen € 250.000,= bijgedragen. Het museum droeg daarnaast uit eigen middelen ook ruim € 50.000,= bij. De aandacht voor het bijzondere verhaal van Kornwerderzand en de meidagen van 1940 verslapt niet.

Tot op dit moment konden er onder de bijna 10.000 bezoekers enige duizenden schoolkinderen worden geteld. Ook daaruit blijkt dat de aandacht onder de jonge generaties springlevend is.