Twee derde Friese gemeenten neemt onwettelijke maatregelen gratis huwelijk

Twee derde Friese gemeenten neemt onwettelijke maatregelen gratis huwelijk

Twee derde van de Friese gemeenten neemt onwettelijke maatregelen bij het aanbieden van een gratis huwelijk. In onder meer Heerenveen en Harlingen mogen alleen inwoners van die gemeente gratis trouwen, terwijl zo’n uitsluiting niet is toegestaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken onderschrijft dat wat de gemeenten doen niet is toegestaan. Toch begrijpt hij dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”


Ruim twee maanden wachten op gratis huwelijk

In Friese gemeenten is de gemiddelde wachttijd voor een gratis huwelijk ongeveer twee maanden (70 dagen). Friezen hoeven daarmee minder lang te wachten dan elders, want het landelijk gemiddelde is 79 dagen.

In Súdwest-Fryslân moeten bruidsparen bijna een half jaar wachten op een gratis huwelijk. Ook in Leeuwarden is de wachttijd met 4,5 maand lang te noemen. In Harlingen kunnen bruidsparen na twee weken in het huwelijksbootje stappen. Daar is geen wachttijd, dus hoeven zij alleen de wettelijk verplichte ondertrouwperiode af te wachten. 

Alle onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/gratis-trouwen-nederland