Uitslag NK dammen 2018

Uitslag NK dammen 2018

Op de foto: Roem Boomstra (l) tegen Nederlands Kampioen 2018 Alexander Baljakin (foto: St. WFD)

10de ronde NK dammen

In de 10de ronde waren er weer vier overwinningen om van te genieten, en meer. Stokkel won met zwart van Hoving. Die laatste leek de hele partij zeker niet minder te staan, maar gaf aan het eind de partij finaal uit handen.

Boomstra won met wit van Messemaker. Ook deze twee dammers speelden aanvankelijk een gelijkwaardige partij, maar Messemaker blunderde in tijdnood. Sipma won met wit fan Slump door de druk allengs op te voeren. Ten slotte was er geen redden meer aan voor zwart: een verdiende 2-0. Ook Baljakin won met wit tegen Kalis, door vakkundig naar een eindspel met overmacht te manoeuvreren. Klasse!

De remises waren voor Wolff-Ramdien en Heusdens-Van IJzendoorn. Ramdien leek in het middenspel een schijf te kunnen winnen, maar was te gretig. De andere partij vormde ook een schitterend schouwspel, waarin geen van beide spelers de ander iets toegaf. Misschien wel de meest verdiende remise van het toernooi, maar tegelijk het einde van de voorsprong van Van IJzendoorn!

 

11e ronde

Wim Kalis speelde een uitstekende partij tegen Ron Heusdens. In het middenspel maakte de laatste een positionele fout, waardoor Kalis wist door te breken en de partij naar zich toe kon trekken. Uitstekend gedaan! Wouter Wolff maakte het met zwart Van IJzendoorn erg lastig, maar die wist met een combinatie alle dreigingen weg te werken, waarna remise onafwendbaar was. Baljakin (w) speelde een dode pot tegen Slump en was duidelijk met remise tevreden. Het werd echter een plus-remise, die later nog van doorslaggevend belang bleek te zijn … Stokkel (w) maakte het Sipma een paar keer lastig, maar ook daar vloeide steeds geen bloed uit. Op zeker moment kon Stokkel belangrijk voordeel halen, maar hij zag dat over het hoofd, en de partij eindigde in een tamme remise. Messemaker (w) was duidelijk op winst uit tegen Hoving, en wist ook een mooi voordeel te halen. Meteen daarna ging hij echter de fout in, en uiteindelijk zat er niet meer in dan een plusremise. Ramdien (w) wist Boomstra steeds op afstand te houden. Ten slotte brak Boomstra door, Randien kon ook naar dam lopen maar aarzelde te lang. Toen hij daarna ook nog een blunder maakte, leek Boomstra de overwinning toegeworpen te krijgen, en daarmee de titel. Maar haastige spoed is zelden goed: Randien kreeg de kans de dam van Boomstra te vangen, en de partij eindigde alsnog in remise.

Door de plusremise van Baljakin en de blunder van Boomstra kwamen die twee exact gelijk uit, zodat er een barrage gespeeld moest worden. De eerste partij daarvan eindigde in remise, in de tweede wist Baljakin met zwart net iets eerder door te breken, wat hem een plusremise opleverde, en daarmee de titel!