Zeer geslaagde halve finale Nationale Voorleeswedstrijd 2018!

Zeer geslaagde halve finale Nationale Voorleeswedstrijd 2018!

Maandagmiddag 19 februari vond de regioronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018 plaats in Theater De Koornbeurs te Franeker, waarbij Inge Susan de Boer de winnaar werd. Zij verdiende daarmee een ticket voor de provinciale finale. De wedstrijd werd georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân.

Aangemoedigd door vele supporters werden maar liefst 24 (!) schoolkampioenen om de beurt naar voren geroepen door de presentatrices Irene Kraakman en Thea van der meer. Iedere kandidaat las een zelfgekozen fragment voor. De jury bestond uit Frank Belt (verhalenverteller), Lydie Sonsma (leesconsulent), José Foyer (oud-bibliothecaris) en oud-leerkrachten Wilma Ploegsma, Betty Sirag en Cune Weitjens. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Terwijl de jury de moeilijke taak had om een winnaar te kiezen die door mocht naar de provinciale finale, werd het publiek vermaakt door een energieke en grappige ballonnen-act van Arne Wielheesen.

Uiteindelijk werd de halve finale van regio Noordwest Friesland gewonnen door Inge Susan de Boer (11 jaar) van CBS De Slotschool uit Sint Annaparochie. Inge las een fragment voor uit het boek De GVR, geschreven door Roald Dahl. De jury vond dat Inge het publiek goed meenam in haar verhaal. Ondanks dat ze tegen de felle spotlights in moest kijken, wist Inge erg goed contact te maken met het publiek. Het leek bijna alsof ze het podium even vergat.

Als nummer twee eindigde Naëmi Meerveld, van CBS De Diamant in Harlingen, de derde plaats was voor Ilse Nina de Boer van OBS De Cingel in Menaldum en de vierde plek voor Ruben van der Linden van CBS De Flambou te Oosterbierum. Op 10 april gaat Inge deze regio bij de provinciale finale in Gorredijk vertegenwoordigen. Daar zal worden uitgemaakt wie Friesland mag vertegenwoordigen in de landelijke finale op 23 mei in Amstelveen.