Zaterdag 28 september 2019: Trossen los voor Harlingen Ongeschut!


HARLINGEN – Het jaarlijkse vaarfestival door de stadsgrachten van de havenstad belooft weer één en al gezelligheid. Als het weer en de waterstand geen spelbreker worden, dan varen er komende zaterdag weer vele tientallen merendeel opgetuigde bootjes in een lange feestelijke parade door de Harlinger grachten. 

Naast het prachtige zicht vanaf het water op de Harlinger grachtenpanden genieten de deelnemers volop van muziek, kunst en spektakelshow’s die langs de route een podium hebben. In één avond laten we met z’n allen zien hoe kleurrijk, divers en sfeervol Harlingen is. Varend op een boot of wandelt langs het water: je belandt in een groot muzikaal feest!

‘Harlingen Ongeschut’ onderstreept het maritieme karakter van Harlingen

Speciaal voor het vaarfestival wordt de sluis onder de SAS brug gesloten en gaan de binnensluizen open. Dit is vanwege het getij slechts enkele malen per jaar mogelijk. Hierdoor kun je een uniek rondje door de grachten van Harlingen varen. Karen: “Vorig jaar kon Ongeschut niet doorgaan, het weer gooide roet in het eten en werd het trucje (SAS dicht, binnensluizen open) door de hoge waterstand onmogelijk om uit te voeren. Voor de komende dagen trekken er vrij veel wolkenvelden en buien over, maar neemt de kans op opklaringen zaterdagavond toe, voorspelt Piet Paulusma. Duimen dus!”

Programma met extra’s 

Dit jaar spelen er maar liefst 23 acts op en rondom de grachten! Bijna alle genres uit de muziek komen aan bod en ook kunst krijgt een plek bij hét vaarfestival Harlingen Ongeschut. Doordat Harlingen Ongeschut vorig jaar niet door kon gaan heeft de organisatie voor dit jaar, omdat veel Maatjes hun bijdrage van 2018 hebben laten staan, een aantal extra acts kunnen boeken! Zo zal o.a. Miss Fire Lady en haar vuurteam zaterdag uitpakken met special acts en worden de vuurdames dit jaar ondersteund door de kliko drummers van de Marko’s Burgum. Creëren ‘De Kompanen’ een kunstzinnige performance. De Kompanen is een samenwerking tussen Sake Hijlkema, muzikant en Rudi Stuve, beeldend kunstenaar en theatermaker. Beide laten zich onbewust leiden door de energie en de kracht die spreekt uit het beeld en het geluid. Zo ontstaat een magisch geheel die naar is gebleken zeer boeiend is voor het publiek om te aanschouwen en vooral te ondergaan. 


Op de Kleine sluis brengen Joint String Friends uit Leeuwarden een breed palet aan muzikale stijlen met de nadruk op Keltische folk. Gevoelige ballads, robuuste folksongs, swingende jigs en reels alsmede klezmer en Oost-Europese (dans)muziek, het prijkt allemaal op het muzikale JSF-menu. En… als grote EXTRA gaat dit jaar een lang gekoesterde wens van velen in vervulling. Vanaf de Havenbrug over de Zuiderhaven komt een spectaculaire full color lasershow!

Langs de hele route word je verrast door muzikale hoogstandjes, allen stuk voor stuk een bezoekje waard! Aan de waterkant bij het parkeerterrein van Jumbo Olaf Hermus staat de Jumbo DJ bus en een heuse feesttent. Hier wordt iedereen uitgedaagd om een dansje te komen wagen, ’n hapje of drankje te doen en zijn ook toiletten aanwezig. Beleef Ongeschut a/b van de HA24 midden in de Zuiderhaven! Onder het genot van een lekker koud drankje, gebakken Rival Mosselen kun je genieten van het optreden van feestzanger Dicky Power. 

We got to live together, so let’s party together! Het motto van de band Everyday People (EP), welke deze editie van Harlingen Ongeschut gaan afsluiten. Een echte crossover band zowel in bezetting als in repertoire, van jong tot oud, Fries, Surinaams, Afrikaans. Door de verschillende achtergronden van de bandleden van EP, gaat een optreden van de band alle kanten op. Funk, Soul, Pop, Rock en African Reggae! Eigen nummers en covers met als gemeenschappelijk kenmerken, het eigen geluid, swingend, dansbaar en groovy! 

Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Bij het hoofdpodium aan de Noordoostersingel staan Vet…, Food & VinoVan, De Smulkar en ViettFood! 

Harlingen Ongeschut editie 2019 kan gerealiseerd worden dankzij de steun van: 

Jumbo Olaf Hermus – HvS Dredging Support – Gemeente Harlingen – Ondernemend Harlingen – BENG – Pr. Bernard Cultuurfonds – Meromar Seafoods BV – Riedpolder Midlum – Diac – Kustvaart Harlingen BV – Friesland Direkt BV – Restaurant Ons Food&Wine – Dienstverlening Harlingen – ’t Heerenlogement – De Lichtboei – Café ’t Skûtsje – Café ’t Noordeke – Bootjesverhuur Ouwe Seun – Wally’s Catering – Eco Protecta BV – UsedCompressor.nl – Visual – Supermaten & Maatjes!