Schoonmaakactie Skjin Wetter groot succes


Op zaterdag 12 oktober 2019 heeft de grote schoonmaakactie Skjin Wetter in en rond het water van zeven Friese dorpen en steden plaatsgevonden. In Drachten, Harlingen, Heerenveen, Kollum, Lemmer Sint Annaparochie en De Westereen en hebben honderden duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, brandweerkorpsen en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opgeruimd. In totaal is er 3951 kilo afval opgevist. Het doel van de actie was om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt en de gevolgen die dit heeft. De actie was een initiatief van de Friese Milieu Federatie (FMF) en werd ondersteund door Wetterskip Fryslân, zeven Friese gemeenten en in Lemmer door NederlandSchoon. Foto’s: Simon Bijlsma

Aftrap

Om 10.30 uur was de aftrap van het evenement op de zeven locaties. Na het startschot gingen tal van verenigingen en vrijwilligers het water op en in om samen schoon te maken. Op meerdere locaties waren er duikers aanwezig die tijdens het evenement naar de bodem van de grachten en andere wateren doken om daar afval op te vissen.

Resultaat

In de loop van de dag kwamen een aantal verrassende zaken naar boven. Op alle locaties kwam veel plastic naar boven. Maar andere objecten zoals stoelen, tafels, fietsen, blikjes en winkelkarren kwamen ook meerdere keren voorbij.

Harlingen

In Harlingen zijn tijdens de dag slechts gerecyclede afvalzakken van Henk Prins gebruikt. Die waren door hem al eerder als zwerfafval gevonden. Tijdens de actie werden er in Harlingen speciale gereedschappen, netten en borden gebruikt die gemaakt waren door 173 leerlingen van Simon Vestdijk en het Technasium. In Harlingen was ook de centrale opening van de actie. De nieuwe Jeugddijkgraaf Merel Fiets (14) had daar haar debuut. Samen met de oude jeugddijkgraaf Melissa heeft zij daar Skjin Wetter geopend. Kunstenaar Agnes Bakker heeft tijdens het evenement kunst gemaakt van het afval. Wethouder Harry Boon spreekt van een groot succes: “Deze dag is geweldig omdat het water in onze stad een stuk schoner is geworden. Maar belangrijker is misschien nog dat door de deelname van zovele verschillende organisaties en mensen de noodzaak van schoon water weer nadrukkelijk de aandacht heeft gekregen. En dat geldt ook voor de plasticvrije wateren en zeeën wat toch ons uiteindelijke doel is.”


NederlandSchoon

Tijdens Skjin Wetter is er in Lemmer door NederlandSchoon een feestelijke kick-off gehouden voor de campagne Friesland 100% zwerfafvalvrij. De actie, die wordt gecoördineerd door NederlandSchoon in samenwerking met samenwerkende Friese gemeenten, Omrin, Circulair Friesland en de FMF, gaat de komende maanden de samenwerking zoeken met allerlei partijen in Fryslân. Het is de bedoeling om Fryslân 100% zwerfafvalvrij te maken. Meer informatie is te vinden op supporterschoon.nl.

Het resultaat en de prijsvraag

Tijdens de actie is er veel afval uit het water gehaald. Op alle locaties is de gehele dag het afval gewogen met behulp van een grote industriële weegschaal van Boels. In totaal is er 3951 kilo afval uit het water gevist. Het resultaat per locatie was: Drachten: 799 kilo, Harlingen: 1552 kilo, Heerenveen: 572 kilo, Kollum: 490 kilo, Lemmer: 139 kilo, Sint Annaparochie: 249 kilo en De Westereen: 150 kilo. Deelnemers van de Skjin Wetter actie konden raden hoeveel afval uit de grachten gehaald zou worden. Met 3750 kilo zat Tinie Roffel het meest dichtbij het daadwerkelijke gewicht. Deelnemers konden met de prijsvraag een magneetvisset of Zustainabus winnen.

Skjin Wetter wordt ondersteund door Wetterskip Fryslân. Voor Wetterskip Fryslân zijn evenementen zoals Skjin Wetter belangrijk. Schoon water is nodig voor een veilige leefomgeving en een gezond milieu. Wetterskip Fryslân werkt elke dag aan schoon water. In 27 rioolwaterzuiveringen wordt jaarlijks 100 miljoen m3 afvalwater gezuiverd, op 225 locaties meet het waterschap de kwaliteit van het oppervlaktewater en legt het waterschap natuurvriendelijke oevers en vispassages aan. Maar natuurlijk kan iedereen werken aan schoon water. Spoel bijvoorbeeld geen doekjes, blikjes, tampons of frituurvet door het toilet. En gooi geen troep in het water. Schoon water is namelijk de verantwoordelijkheid van ons allemaal.