De Brandaris centraal in Verborgen Verleden van Nederland


Uitzending: vrijdag 18 oktober, 21.05 uur, NPO 2

In de nieuwe 8-delige serie Verborgen Verleden van Nederland ontrafelt presentator en acteur Waldemar Torenstra de verborgen geschiedenis van bijzondere plekken in Nederland. In de tweede aflevering staat de Brandaris centraal.

De Brandaris en zijn Terschelling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 400 jaar waakt deze oudste vuurtoren van Nederland over zijn eiland en de bewoners. En de liefde is wederzijds. ‘Als ik op mijn sterfbed lig, wil ik de Brandaris zien.’ Maar hoe heeft deze toren weer en wind, de weerbarstige tijd, én die vechtlustige Engelsen in 1666 weten te trotseren?  Waldemar Torenstra duikt in de geschiedenis van de Brandaris.     

Waldemar neemt ons in Verborgen Verleden van Nederlandmee op een reis door de tijd. Kleine geschiedenissen raken de grote en samen karakteriseren ze de plek. En al die geschiedenissen en al die bijzondere plekken vertellen het verhaal van Nederland, én onze voorouders, door de eeuwen heen. Verborgen Verleden van Nederlandlaat ons de plekken zien die we allemaal dachten te kennen – en de verrassende geschiedenissen die ze verborgen houden.

video

De overige locaties in dit seizoen van Verborgen Verleden van Nederland zijn: het Vrijthof in Maastricht, de Portugese Synagoge van Amsterdam, waterdorp Giethoorn, Paleis Soestdijk, de Oude Haven van Rotterdam, Hotel Des Indes en de Martinitoren te Groningen.