Studenten F-16 wapeninstructeursopleiding op vliegbasis Leeuwarden leggen eindexamen af


De Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) 2019 die door vliegbasis Leeuwarden wordt georganiseerd, wordt binnenkort afgesloten met een groot eindexamen voor de student-vliegers. Vanaf maandag 21 oktober tot en met donderdagochtend 31 oktober 2019 vindt het derde en tevens laatste gedeelte van de opleiding plaats. De nadruk voor de student-vliegers ligt op het tactisch leiden van grote groepen vliegtuigen in complexe scenario’s.

Vliegbewegingen

Daarom vliegen er tweemaal daags ongeveer 30 toestellen vanaf vliegbasis Leeuwarden. Er wordt gevlogen van 0900 tot 1100 uur en van 1330 tot 1615 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de F-16’s langdurig zichtbaar en hoorbaar zijn. Voor het eindexamen wordt gebruik gemaakt van het gebruikelijke oefengebied. Dit betekent dat er voornamelijk boven Noord- en/of Oost-Nederland wordt gevlogen.

TWIC integratie

Naast F-16’s vliegen er in de komende periode ook een aantal C-130 Hercules transportvliegtuigen vanaf vliegbasis Leeuwarden. Dit heeft te maken met het eindexamen van een andere wapeninstructeursopleiding: de Transport Weapons Instructor Course (TWIC). Omdat de Nederlandse C-130 Hercules transportvliegtuigen de afgelopen jaren steeds vaker tactisch ingezet worden, ontstond de behoefte aan een eigen wapeninstructeursopleiding. Tijdens de TWIC leert de C-130 vlieger wapensystemen te gebruiken om met behulp van vuursteun van bijvoorbeeld jachtvliegtuigen zijn inzetgebied toegankelijk te maken. Daarom is een deel van de TWIC tegelijk met de FWIT. De studenten kunnen zo kennis en ervaringen delen, het eindexamen wordt gelijktijdig afgenomen en ook de diploma-uitreiking vindt gezamenlijk plaats.

Kenniscentrum

De FWIT is een hoogwaardige opleiding die door het 322 TACTES squadron van vliegbasis Leeuwarden wordt georganiseerd, het kenniscentrum op het gebied van jachtvliegen. Aan het einde van de opleiding zijn de studenten specialist in het inzetten van allerlei wapensystemen. Daarnaast zijn ze opgeleid om deze kennis als instructeur over te dragen op collega’s. Zo kunnen ze hun rol als tactisch leider op de  thuisbasis en op uitzending uit te voeren. De opleiding wordt in internationaal verband gegeven. Naast Nederlandse F-16 vliegers zijn er dit jaar ook Belgische en Portugese student-vliegers.

Contact met defensie

Voor informatie over vliegbewegingen: www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen. Klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast. Voor meer informatie over de FWIT: www.defensie.nl/fwit