Weekoverzicht HMHC


Het weekoverzicht HMHC van afgelopen week.

TEAM VAN DE WEEK: Het enthousiaste en goede F1

De enthousiaste jongens en meisjes van F1

Wat een kanjers, de jongens en meiden uit de F1 van hockeyclub Harlingen. In wind en regen staan ze enthousiast op het veld. Met behulp van de gemotiveerde jonge trainers gaan ze wekelijks met sprongen vooruit. Deze week gespeeld tegen Sneek. Vroeg op pad op zaterdagochtend, na een volle schoolweek, maar dat weerhoudt ze er niet van met veel plezier aanwezig te zijn. Ze beginnen onderling echt maatjes te worden en iedereen heeft zijn of haar talent. Een leuk gemixt team, waarbij de meiden wel wat in de meerderheid zijn. Maar de jongens zijn onmisbaar! De kinderen vullen elkaar mooi aan, met kracht, snelheid en techniek.

Hockeyteam Ameland speelt oefenwedstrijd in Harlingen

De eerste line-up voor hockeyteam Ameland

Het nieuwste hockeyteam van Nederland was afgelopen zaterdag te gast in Harlingen: het hockeyelftal D1 van Ameland! Pas onlangs is de hockeyvereniging Ameland opgericht.

Voortgekomen uit een groep enthousiaste jongens en meiden die graag hockey wilden spelen op hun eigen eiland Ameland, is ondertussen een echte club aan het ontstaan. Wekelijks wordt er getraind op een grasveld of zoals nu in de winterperiode in de zaal. Alhoewel het behelpen is met een hobbelig veld en een kleiner veld dan gebruikelijk is in de zaal, blijft iedereen enthousiast in de beoefening van de sport.

Zaterdag speelde het elftal D1 van Ameland (9, 10 en 11-jarigen) haar tweede wedstrijd ooit op het kunstgras: dit keer in Harlingen, tegen Harlingen D2. Het Harlinger team had ’s morgens nog een competitiewedstrijd gespeeld. De groep Amelandse meiden waren ’s morgens op tijd vertrokken van het eiland om na een reis met boot, bus en trein omstreeks 13.00 uur bij de hockeyclub in Harlingen aan te komen.

Snel werd er omgekleed en vervolgens gestart met de warming-up op het veld. Niet geheel overbodig, want het was waterkoud op het veld. Na de yell van het Harlinger team, de line-up opstelling, het handjes geven en elkaar een fijne wedstrijd wensen, werd door de scheidsrechters het startschot voor de wedstrijd gegeven.

Waar de meeste spelers van Harlingen alweer ruimere tijd hockey spelen, was dit voor de spelers van Ameland een veel nieuwere ervaring. Ze lieten zich niet kennen op het grote veld en lieten daarbij zeer zeker zien een aanwinst voor de hockeysport te zijn. Er werd ervaring opgedaan met strafcorners, vrije ballen en met de echte wedstrijdregels. In de rustpauze werden de spelers getrakteerd op chocolademelk en pepernoten, waarna de wedstrijd werd hervat. Al met al een sportieve oefenwedstrijd, waardevol voor beide teams! Na afloop eindigden beide teams met een gezamenlijke nabeschouwing aan tafel met limonade en broodjes knakworst. Hopelijk weet het Amelander team verder door te zetten en speelt Harlingen dan de return op het hockeyveld op Ameland!

Dames 2 goed de winterstop in

Dames 2 met een verdiende 3e plek de winterstop in

De voorlopig laatste wedstrijd van het veldseizoen bracht dames 2 op zondag 24 november jl. naar Quick Stick Heerenveen. Omdat het team niet superfit was, ging voor de zekerheid Lilian Wijtsma mee als invalster.

Quick Stick was gebrand op winst maar door goed als team te spelen en elkaar te coachen gingen de dames uit Harlingen er uiteindelijk met de winst vandoor. Na aanvankelijk met 1-0 achter te komen maakte Silke Sikkema na een prachtige soloactie de gelijkmaker. Daarna waren de 1-2 en 1-3 voor Ebony Martins en nam Nienke Berwers de 2-4 voor haar rekening!

Na deze wedstrijd gaan de dames als derde in de poule de winterstop in: een prima prestatie!

Harlinger Heren 1 met verlies de winterstop in

Dit weekend maakten de heren van de HMHC een lange tocht naar Coevorden. Coevorden, dat na acht wedstrijden nog geen punten had binnengesleept moet ook voor Harlingen geen problemen opleveren. Toch bracht het feit dat aanvoerder Onno Jan Onnes deze wedstrijd vanaf de zijlijn moest aanschouwen door een opgelopen knieblessure enige onzekerheid in de rest van het team. Ook dit weekend is Vincent Steevensz weer meegereisd om de heren te versterken.

De Harlingers betraden ietwat rozig het veld na de lange autorit en begonnen snel op te warmen en in te spelen om de focus te richten op de opdracht van vandaag: doormiddel van het eigen spel de afwachtende verdediging van Coevorden te doorbreken.

Harlingen nam de bal uit aan het begin van het eerste kwart en kreeg onverwachts een hoge druk van Coevorden. De Harlingers bleken met het hoofd nog in de auto te zitten en waren hier niet op voorbereid. Na overnames op het middenveld werd Coevorden snel gevaarlijk met technische middenvelders en snelle spitsen. Zo gaf Harlingen gemakkelijk twee doelpunten weg. Zelf kwamen ze wel nog een paar keer gevaarlijk de cirkel binnen maar zonder resultaat. Na dit teleurstellende kwart drukte Onno Jan zijn team met de neus op de feiten. Er werd te terughoudend gespeeld en er werd niet gevochten voor de bal. Met dit in het achterhoofd draaiden de heren de knop om en werd er feller gereageerd op de thuispartij. Nu werd Coevorden teruggedrongen naar de eigen cirkel en konden de Heren hun opdracht uitvoeren. Met weinig ervaring in dit soort situaties werd er geëxperimenteerd met de aanval. Nadat Andries Nieuwland bereikt werd binnen de cirkel wist hij de bal klaar te leggen voor Jelte Overzet die hard uithaalde en scoorde. Hierna wist Coevorden snel te counteren en zette de stand op 3-1. Onverstoord gingen de Harlingers door met gaten prikken in de teruggedrongen verdediging. De eerste strafcorner werd uitgedeeld tegen de thuisploeg waarbij Niek van der Zee op de kopcirkel de leiding nam. Na de bal aangenomen te hebben gaf hij deze af naar rechts waar Vincent Steevensz een gaatje zocht en met een harde slag de bal tegen de plank wist te krijgen. Nu waren de Harlingers ervan overtuigd dat er punten mee naar huis konden worden genomen.

Na de rust bleef Harlingen veldoverwicht houden en manieren proberen te vinden om langs de verdediging te komen. Tot grote frustratie aan de kant van Harlingen werd er aan de andere kant van het veld nu een stuk meer toegestaan door de arbitrage tijdens het verdedigen. Harlingen kwam niet meer door de verdediging heen en stond zo een kwartier op de andere kant van het veld zonder resultaat. Zo sloeg de frustratie een moment om naar onenigheid binnen het team waar de tegenstanders gebruik van wisten te maken. Na een snelle drinkpauze waren de heren weer maatjes en werd er weer geprobeerd de kluis te kraken. Tussen de pogingen die weer op niks uitliepen door, wist de thuispartij nog een laatste keer te scoren en zo de eindstand op 5-2 te zetten.

Uitslagen HMHC

Dames 1              –             Winterstop

Dames 2              –             Quick Stick D2                  4-2

Meisjes B1          –             HVA B1                              1-6

Meisjes B2          –             Hondsrug B2                    3-4

Meisjes B3          –             GHBS B7                            1-0

Meisjes C1          –             Groningen C4                   0-0

Meisjes C2          –             Graspiepers C2                3-2

Meisjes D1         –             Groningen D4                   3-0

Meisjes D2         –             Graspiepers D2                2-6

Veteranen           –             Winterstop

Heren 1               –             Coevorden H1                  2-5

Jongens A1         –             Daring A1                          4-1

Jongens C1         –             Geen wedstrijd