Nieuwe spannende podcastserie van Omrop Fryslân: Bonkerak


Omrop Fryslân komt met een nieuwe podcastserie: Bonkerak. Vanaf vrijdag 24 januari wordt iedere week een aflevering gepubliceerd. Bonkerak is een serie van twintig volksverhalen die zijn bewerkt tot hoorspelen. Het zijn allemaal spannende, horrorachtige verhalen. De serie start met een Fries volksverhaal: ‘It bonkerak yn de Herberch’ over een Drachtster timmerman die geconfronteerd wordt met een spook. Er zijn ook verhalen die spelen in de Schotse Hooglanden, Ierland, Frankrijk en Amerika.

Podcastmaker Geartsje de Vries is erg blij met de serie: “Volksverhalen zijn heel geschikt om er hoorspelen van te maken. Daar zijn mooie dialogen aan toegevoegd en als maker kon ik mij helemaal uitleven in de geluiden die erbij zijn gezet. Het was wel een uitdaging om bijvoorbeeld een spook te laten praten. Want hoe praat een spook? Samen met de audiotechnicus heb ik geprobeerd dat te verbeelden door een effect op de stem te zetten.”

Bonkerak is van 2001 tot 2008 uitgezonden als schoolradioserie voor de hoogste groepen van de basisschool. “Ik heb het altijd jammer gevonden dat zo’n mooie serie maar zo’n beperkt publiek heeft bereikt en ik liep al langer met het idee om de serie op de een of andere wijze ook aan volwassenen aan te bieden. Het is een podcastserie geworden en daar ben ik ontzettend blij mee”, aldus Geartsje de Vries.

Vanaf 24 januari komt er wekelijks een aflevering van Bonkerak online. De podcast is te beluisteren via Omropfryslan.nl/podcast, de Omrop-app, Spotify en de andere bekende Podcast-apps.