75 jaar Vrijheid

Op maandag 27 januari vindt de nationale herdenking van de Holocaust plaats want op die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Er is een tijdelijk lichtmonument voor deze herdenking gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de plaatsen waar Joodse mensen maar ookSinti en Roma zijn weggehaald, is zo’n lichtmonument geplaatst. In Harlingen, waar tijdens WOII alle Joodse inwoners zijn weggevoerd en vermoord is het monument in het Harmenspark nabij het Verzetsmonument Sint Joris geplaatst.

Foto: Joachim de Ruijter

Burgemeester Sluiter stelde vrijdag 24 januari het monument in gebruik met een indrukwekkende spreekbeurt waarbij ook alle namen van de Joodse Harlingers die zijn om gekomen werden genoemd. Sluiter benadrukte dat de Vrijheid een groot goed is dat gekoesterd moet worden en dat vooral doorgegeven moet worden. “Racistische en anti Semitische stromingen steken de kop weer op en we weten waar dat toe kan leiden, die verschrikkingen willen we nooit meer, daarom blijven herdenken en de vrijheid door geven is noodzaak”  Het monument, dat bestaat uit een groep stenen die oplicht en weer dooft, blijft tot 31 januari in Harlingen actief. De onthulling van dit monument markeert ook de start van de activiteiten rond de herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid. 


Op bijgaande foto de plechtigheid afgelopen vrijdag 24  januari in het Harmenspark. Foto Joachim de Ruijter

Centraal Comité 1945: Herdenken en vieren

Het CC’45 organiseert rond de bevrijdingsdata: 17 april Harlingen en 5 mei de volledige capitulatie van de Duitse legers, Koningsdag en Nationale Dodenherdenking het volgende programma: 

Maandag 27 januari officiële start herdenkingen en vieringen rond 75 jaar vrijheid. Het is die datum dat 75 jaar geleden het concentratie en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijdt. Het lichtmonument in het Harmenspark markeert die bevrijding.

Vanaf 1 april > tot 15 april: 470 leerlingen basis en voortgezet onderwijs naar 

Kazematten museum Kornwerderzand; Wedstrijd vlag ontwerp 75 jaar vrijheid. Woensdag  15 april bloemlegging basisscholen bij adoptie monumenten; Donderdag 16. april Opening Oorlogstentoonstelling in Hannemahuis en presentatie Boek: 75 Jaar Vrijheid (verkoop prijs: 19,45) en presentatie Jeugd magazine ‘Vrijheid geef je door’; Vrijdag 17 april vlaggen uit, bloemlegging CC leden bij Halifax monument Ludingaweg en bij herdenkplaat Michaëlschool Schritsen; Maandag 27 april Aubade Koningsdag 2020;Maandag 4 mei vlaggen half stok,  nationale dodenherdenking Waddenpromenade en vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf monument Harmenspark (Sint Joris) naar Algemene Begraafplaats; Dinsdag 5 mei vlaggen uit 10.00 Bevrijdingsconcert Grote kerk; Dinsdag 5 mei 11.30 WOII legervoertuigen Keep Them Rolling stad in met uur pauze op de Voorstraat; Dinsdag 5 mei Grote Bevrijding Show met High Tea Voorstraat (BENG evenementen) ; Dinsdag 5 mei Bevrijdingsvuur stad in met Legervoertuigen, muziekkorpsen en lopers; Dinsdag 5 mei Middagprogramma Voorstraat (BENG Evenementen) Vrijdag 15 mei sluiting Tentoonstelling Hannemahuis. Er worden van de verschillende onderdelen aparte persberichten geschreven die u in de media kunt terug vinden.