Harlingen – 4 mei 19.45 uur. Op een indrukwekkend, tijdelijk afgesloten, stille Begraafplaats, met enkel vogelgeluiden op de achtergrond, leggen leden van het CC’45 en leden van de werkgroep Indië Monument bloemen/kransen bij het Neuengamme – monument, het Joodsmonument en het Indië monument. Burgemeester Roel Sluiter en politiechef Thea van der Bos, legden een krans namens de gemeente bij het Cross of Sacrifice en ook leden van het CC’45 legden een krans.
Dan klinkt uit de stad de Taptoe. Gerard Dijkstra, opgesteld bij het Cross of Sacrifice speelt vervolgens ook de Taptoe en na twee minuten stilte klinkt over de Begraafplaats én uit de verte uit de stad, het Wilhelmus dat door de aanwezigen wordt mee gezongen. Daarna spreekt burgemeester Roel Sluiter een indrukwekkende speech uit en daarmee wordt opnieuw duidelijk gemaakt dat we moeten blijven herdenken, dat we de vrijheid moeten koesteren, dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is, en dat die vrijheid moet worden doorgegeven.
Ondanks de Corona-beperkingen was de herdenking eervol, respectvol, integer, indrukwekkend en emotioneel. Zo vatte CC lid Willem Visser de bijeenkomst samen. Voorzitter van het Centraal Comité 1945, Hans Burkels, sloot de bijeenkomst af en bedankte de aanwezigen. Burkels sprak van de laatste door het CC georganiseerde dodenherdenking en dankte de gemeente voor het vertrouwen in het CC’45 en met nog een item te gaan, de Anton Wachterprijs in november van dit jaar, “voelt dat na 75 jaar wel heel bijzonder en ook wat dubbel”. Zei hij.
Dodenherdenking 2020: Niet samenkomen wel samen thuis herdenken. Ook in Harlingen werd daar gehoor aan gegeven.
De herdenking is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=RuIF82R4ld4
Op de foto’s fragmenten van de herdenking 2020 op de Algemene Begraafplaats in Harlingen. Rond de 71 graven van de geallieerde soldaten had het Begraafplaats beheer de vlaggen van: Frankrijk, Ierland, Canada, Australië, Engeland, Polen en België halfstok gehangen. Op de begraafplaats liggen soldaten afkomstig uit die landen.