Razende Roeland geeft een beetje gas bij en raast weer lekker door!


Donderdagavond 21.00 uur is het alweer tijd voor de nodige gitaren en drums, en deze week zullen er meer instrumenten langskomen waarvan niet direct gedacht wordt dat ze met Metal of Grunge van doen hebben.

Deze week is er muziek van Guns ’n Roses, Soundgarden, Def Leppard en Judas Priest.

Judas Priest is een Britse heavymetalband. De groep wordt vaak gezien als een van de grondleggers van het heavymetalgenre. Ook introduceerde Judas Priest de typerende heavymetallook met leer en studs, die zanger Rob Halford overnam uit de homoscene.

De band was oorspronkelijk een in 1969 opgerichte bluesband, die bestond uit zanger Alan Atkins, gitarist Bruno Stapenhill, drummer John Partige en gitarist Ernie Chataway. De groep viel na enkele jaren echter uit elkaar. Na de opheffing sloot Atkins zich aan bij Kenneth Downings band Freight, waarna deze werd omgedoopt tot Judas Priest. De naam was ontleend aan het lied The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest van Bob Dylans album John Wesley Harding.

Het debuutalbum Rocka Rolla verscheen in 1974 bij Gull Records, twee jaar later gevolgd door Sad Wings of Destiny. Niet lang daarna verwierf Judas Priest zijn eerste grote platencontract bij CBS/Columbia.

De band zou oorspronkelijk in 2020 hun 50ste verjaardag touren in Europa en Noord-Amerika; als gevolg van de COVID-19 pandemie, werden beide tours echter uitgesteld tot 2021.

Verder is er aandacht voor : Walk The Medieval Line

Tijdens Walk The Medeieval Line nemen we je mee op een unieke tour door Tivoli Vredenburg. Onderweg maak je drie tussenstops, in Ronda, Pandora en Hertz. Deze tour geeft je de unieke kans om in één bezoek diverse zalen te ervaren en zo te ontdekken waar Tivoli Vredenburg voor gemaakt is. Walk The Line en verbreedt je horizon. Er zijn 5 tours, en de line up (van steeds drie bands per tour, en bij de combitour zes bands) verschilt. De samenstelling vind je www.tivolivredenburg.nl en op onder andere de facebookpagina van Ball Noir.

Van Ball Noir draai ik als opwarmer voor de 26e juli alvast een nummer.

Ball Noir mixt elektronische metal met middeleeuwse instrumenten zoals de harp en de draailier. Als geobsedeerde alchemisten mengt BALL NOIR elektronische metal met middeleeuwse instrumenten zoals de harp en de draailier. Geïnspireerd door hun helden uit Anathema, My Dying Bride en Qntal schrijven ze hun eigen muziek, met een hebzucht naar beklijvende melodieën en verpletterende hartslagen. Ball Noir is een band van ervaren muzikanten die al hun diploma’s in de balfolk- en de metal scene hadden behaald voordat Ball Noir begon. Ze komen van bands als de metalband Eria d’Or (warming-up voor Anathema, Tivoli 2001) en de balfolkband Kelten zonder Grenzen (ondersteunend Qntal, P60 2005). Ball Noir trad voor het eerst live op op het Summer Darkness festival in Utrecht in 2010.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. 

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur. En te zien via studio live op de website.