Friesland heeft nieuwe ambassadeur


Gemeente Leeuwarden heeft vandaag opnames gemaakt bij het “Witte Anjer Perkje” met drie veteranen uit Friesland. Ad Joosse Donkerbroek, en actief dienend veteraan Theo van der Zanden uit Joure(verantwoordelijk voor inzet militair geneeskundige dienst bij Covid19 wanneer de burgerziekenhuis bijstand dienen te krijgen, en Leo Reawaruw uit Leeuwarden. Daarnaast Peggy Hinsbeeck dochter van een KNIL veteraan zelf meer dan 40 jaar in dienst bij de luchtmacht. Op de website van de Gemeente Leeuwarden zal er een nieuwsartikel geplaatst worden deze week, met video en foto’s.

Reawaruw(oud bewoner van Harlingen) uit Leeuwarden is de nieuwe ambassadeur

Vanaf vandaag zijn Leo Reawaruw(wonende in Leeuwarden), Maja Steenwijk en Pascal van der Voort, dé ‘Witte Anjer Perkje’-Ambassadeurs van het Nationaal Comité Veteranendag. Als ambassadeurs zullen zij zich, elk op hun eigen manier gaan inzetten om elke gemeente aan te sporen een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de veteranen in Nederland. Door hun persoonlijke affectie met de Witte Anjer, veteranen en de veteranen-gemeenschap en bovendien hun inzet en netwerk zijn zij de aangewezen ambassadeurs geworden. 

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjer Perkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten: Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Snit Anthonis) en Enschede. Met behulp van de ambassadeurs zal dit rijtje het komende jaar hopelijk worden uitgebreid.

“De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten”

Leo Reawaruw, groeide op in de havenstad Harlingen, en woont nu in Leeuwarden.  Reawaruw is in 1980 uitgezonden geweest naar Libanon en zet zich al jaren in voor alle veteranen. Door zijn ervaringen als militair maar ook door het KNIL verleden van zijn familie streeft hij naar een totale erkenning en waardering van veteranen. Met zijn drijfveer en zijn grote netwerk zet Leo zich nu ook in voor de Witte Anjer Perkjes in Nederland. “Het zou fantastisch zijn als alle gemeenten waar KNIL Ambonezen of te wel Molukse veteranen en hun nazaten wonen een Witte Anjer Perkje hebben. Het is volgend jaar 70 jaar na dato dat de KNIL Ambonezen hier kwamen voor maximaal zes maanden. Dat geeft voor mij een extra dimensie en reden om me in te zetten hiervoor. Bovendien werk ik mee omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid in Nederland vieren, een extra motivatie voor de gemeenten om ook in hun gemeente een Witte Anjer Perkje te hebben. Ik vecht voor alle veteranen. Het eerste wat ik wil bereiken als ambassadeur is dat in Friesland, de elf steden, allemaal een Witte Anjer Perkje hebben. De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten”

Bovenstaande artikel is iets aangepast naar Harlingen / Leeuwarden / Friesland.

Tekst is te vinden via: https://www.veteranendag.nl/het-nationaal-comite-veteranendag-benoemd-drie-witte-anjer-perkje-ambassadeurs/