Gidsenteam Harlingen: met 40.000 gasten

‘Wandelend op verhaal komen’

Door Joop van der Heide

Harlingen – Het Harlinger Stadsgidsenteam bestaat al 35 jaar en de groep bracht bij circa 40.000 gasten de historische, charmante maar ook ietwat rauwe stad onder de aandacht.


Een sterk motto: ‘Wandelend op verhaal komen’ is bedacht door Gerry Kuijper, en dat is precies wat de 20 gidsen doen op hun ontdekkingstocht door de geschiedenis van de unieke Friese havenplaats. De start van de groep ligt in 1983 toen er een hostessteam moest komen om in het jubileumjaar 1984, 750 jaar stadsrechten, de Harlingers ‘om  utens’ rond te leiden. Aan de basis van het team vinden we Gerry Kuijper, Mieke Souverein, (beide overleden) Trienke Meester en Jan de Hoon. Binnen de stichting Harlingen 750 kwam daar later Joop van der Heide bij. Hij is de enige die nog steeds als gids actief is. Het zal duidelijk zijn dat het Hostessteam uit vrouwen bestond, 15 dames, maar toen men na 1984 besloot om door te gaan met wandelingen, kwamen er wel vier mannen bij. Nu anno, 2020 zijn er zeven vrouwelijke gidsen op 13 mannen!

Variatie

Het team beschikt over een aantal wandelingen van regulier tot  een vrouwenwandeling en van havenwerken tot een Vestdijk wandeling. Dat is wel logisch want van de voormalige vestingstad kun je de stadswal (dwingers) nog op, de Engelse Tuin bijvoorbeeld in, kun je de havens om, een stegentocht maken etc.. Harlingen is ook een grensplaats want als je vanaf de internationale wateren Terschelling voorbij vaart kom je in Harlingen uit.

Ook dragen de circa 520 rijks monumentale panden bij aan het historische karakter van de stad, gebouwd in een stratenpatroon van enkele eeuwen geleden, met 46 stegen en 70 oeververbindingen. Dat zijn bruggen waarvan er 16 stuks op en neer kunnen.

De nautische bedrijvigheid, drie maal daags afvaarten naar de eilanden, 75 historische vrachtschepen omgebouwd tot passagiers schepen en samen de bruine vloot vormend, zorgt er voor dat er altijd wandelaars een kuier maken door en in de stad al dan niet onder begeleiding van één van de 20 stadsgidsen. Het team heeft, of had het ook druk met de komst van de cruiseschepen. Dat ligt nu, vanwege Corona even stil maar dat komt geheid weer terug. De Coronacrisis zorgt overigens ook voor extra inzet. Voor de uitbraak van het virus was de gemiddelde groepsgrootte ca. 15 personen. Nu is dat maximaal drie.

De inkomsten van het team worden voluit besteed aan excursies, leermiddelen, aan boeken en in dit jubileumjaar aan een nieuw kledingstuk: een prachtig functioneel jasje (zie foto). Ook volgen de leden de herhalingscursussen reanimatie. De stadsgidsen Harlingen zijn vast van plan om nog eens 35 jaar (en langer!) gasten door Harlingen te begeleiden om ze al “Wandelend op verhaal te laten komen”.

Dat kan in: het Harlingers, Fries, Duits, Engels en Frans.