Hoe gaat het in Corona tijd met hoofdtrainer Steffen Hansma?

Bij de jeugdleden wordt er nog volop gevoetbald maar hoe zit dat bij de senioren bij fc Harlingen? Hoe is het bijvoorbeeld met de hoofdtrainers bij de senioren? Zien zij het nog wel goedkomen wat voetbal betreft? We spraken met hoofdtrainer van het eerste elftal; Steffen Hansma.

Onderschatting                                                                                                                                                     

Steffen Hansma. Foto: E.c.A

Het zijn moeilijke tijden, voor iedereen, maar Steffen laat weten dat het op zich wel goed gaat met hem.  Sinds jaar en dag is hij gewend om met voetbal bezig te zijn en dat is er nu even niet meer, dát is lastig. Je wereld wordt steeds kleiner en genieten van de goede dingen van het leven zoals een terrasje pakken of een weekendje weg zit er voorlopig niet in. Steffen: “In het weekend met de vrouw een visje halen, wat eten bestellen bij de plaatselijke horeca, een blokje toeren in de auto is zo’n beetje het enige wat nog kan. Gelukkig hebben wij allebei ons werk nog, afgewisseld door thuis en op kantoor te werken”. Omgaan met corona is best wel moeilijk en het wordt toch veelal onderschat. Steffen laat weten dat hij het zelf soms ook wel wat onderschat heeft. Dat het ernstig is wat er allemaal gebeurt ervaart hij van dichtbij. Een kennis wordt al ongeveer drie weken op de intensive care in slaap gehouden vanwege  Corona. Steffen: “het ging ontzettend snel bij hem, binnen drie dagen lag hij daar…” 


Verkeerde moment

Na een prima voorbereiding met oefen- en bekerwedstrijden viel de start in de competitie wat tegen. Vooral in beslissende momenten werden er cruciale foutjes gemaakt waardoor er geen punten werden gepakt. Team en begeleiding waren teleurgesteld en baalden van de resultaten maar sprake van paniek was er niet en Steffen is op dezelfde manier training blijven geven. Met wat kleine aanpassingen in de opstelling werd het team in de laatste wedstrijd beloond met een 5-2 winst tegen De Sweach. Het moment van het stop zetten van de competitie kwam voor Steffen en zijn team dus wel op een verkeerd moment. “Maar ik zei tegen de spelers: we gaan in ieder geval met een goed gevoel de winterstop in”. Iedereen had er al wel rekening mee gehouden dat de maatregelen  strenger zouden worden want de besmettingen liepen snel op. Het trainen heeft Steffen zo lang als mogelijk vol gehouden met de groep, ook toen het nog maar met viertallen op gepaste afstand mocht. Steffen: “In mijn beleving moet je dat ook niet echt langer doen dan drie weken want dan wordt de motivatie ook minder omdat je simpel weg geen doel hebt om naar toe te werken. Trainen in duo’s heeft al helemaal geen zin”.

Op dit moment staan de trainingen dus stil en heeft Steffen weinig contact met de spelers. De spelers hebben een groepsapp waar Steffen niet in zit en dat is een bewuste keuze. Er is wel elke week contact met leider Syb Vogel en er worden gegevens met het technisch hart van fc Harlingen uitgewisseld. Het trainingsschema  voor de voorbereiding vanaf januari is al gemaakt door de hoofdtrainer en er wordt vanuit gegaan dat er dan weer gestart kan worden.

Doelen

Het is een onzekere tijd maar doelen moeten er altijd zijn. Één doel is om dit seizoen toch wel in het eerste rijtje te komen, al moet er natuurlijk ook even gekeken worden naar wat er straks door de KNVB wordt beslist. Wordt het een hele of een halve competitie? Het is nu allemaal gewoon nog té  onzeker. Steffen: “Ik ben en blijf altijd wel bezig met voetbal. Ik kijk nu veel wedstrijden op tv en lees wat vakliteratuur. Natuurlijk hoop ik dat wij binnenkort weer met z’n allen kunnen genieten van het voetbal. Uiteraard met supporters langs de lijn en dat we na de wedstrijd een lekker biertje kunnen  pakken, met een bitterballetje erbij en een grapje en een grolletje maken. En hopelijk keert het sociale aspect snel weer snel terug in de gehele maatschappij. Bij fc Harlingen zal dit vast en zeker goedkomen”.