Razende Roeland raast lekker door de 80-er jaren en terug.

Donderdagavond 21.00 uur kan je radio weer afgestemd staan op Omroep RSH via de kabel, ether of internet. Dan is het weer tijd voor de wekelijkse metal vitamine. Met deze week een heerlijke mix tussen muziek uit de 80-er jaren van de vorige eeuw en de nieuwste platen van dit moment.

Er is muziek van Black Nazareth, Ratt en Airborne

Ratt is een Amerikaanse hardrock- en heavymetalband, die in de jaren 1980 tijdens de hoogdagen van glam metal en arenarock veel succes oogstte. De band stond samen met andere grote glam metal-bands zoals Quiet Riot, Mötley Crüe en Dokken aan de wieg van een hele beweging ‘glamour’ geklede hard rock bands, die het agressieve en rebelse van hun muziek zouden combineren met meezingrefreinen, vele gitaarsolo’s en poprock producties. Ze wisten in de jaren ’80 de harten van Amerikaanse tieners te veroveren, maar vielen begin jaren ’90 uit elkaar ten gevolge van overmatig alcoholgebruik en meningsverschillen binnen de groep. Vandaag treden ze echter weer op en brachten in 2010 zelfs opnieuw een album uit.


Airbourne is een Australische hardrockband ontstaan in Warrnambool, Victoria, Australië. Airbourne haalt zijn inspiratie van bands als AC/DC, Judas Priest, Thin Lizzy, Angel City, Rose Tattoo en Motörhead. Opgericht in 2003 en 8 albums verder waarvan de laatste uit 2019. Drie van de 4 bandleden zijn leden van het eerste uur.

Daarnaast is er ook muziek van eigen bodem Burning uit Stadskanaal staat weer op de lijst. Maar ook er is ook muziek van Thorium.  

Thorium is afkomstig uit België en bestaat uit drie leden van de band Ostrogoth. Deze leden, Tom Tee, Dario Frodo en Kurk “Stripe” Lawles, hadden allemaal ideeën voor songs in hun hoofd die niet onder de banner van Ostrogoth pasten. Wat doe je dan? Precies, je begint een andere band waar je al die ideeën wel in kwijt kan. Behalve in Ostrogoth, hebben enkele bandleden ook een gezamenlijk verleden in de band 23 Acez.

Muzikaal zou ik Thorium in het klassieke heavymetalhokje plaatsen, maar wel met de kanttekening dat er een dosis power metal in verwerkt is. Na een intro knalt de band lekker je oren binnen met het toepasselijk getitelde nummer Ostrogoth. Het nummer gaat niet over de oude band van de leden, maar over de Germaanse stam die het in oude tijden met de Romeinen aan de stok had. Direct is duidelijk dat wat je uit de line-up en geschiedenis van de band al kon opmaken helemaal klopt; Thorium weet heel solide muziek te maken. Technisch hoogstaand terwijl de nummers ook lekker in het gehoor liggen. Een combinatie die niet zelden naar een van de beide uitersten valt. Deze band brengt op 5 maart 2021 een nieuwe lp uit.

Naast dit alles, hoop ik nog een nummer van een band uit Harlingen te gaan draaien. Ik heb van een bekende Harlinger een stapel cd’s gekregen en daar zat ook wat voor mijn programma bij.

Heb je nog suggesties, ideeën of wil je je demo laten horen aan Harlingen en omgeving mail dan naar rsh.razenderoeland@gmail.com of naar info@omroeprsh.nl o.v.v. Razende Roeland. Ook ben ik te bereiken van Twitter en Facebook.

Razende Roeland is een programma op Omroep RSH via 106.2 FM of via www.omroeprsh.nl te luisteren tussen 21.00 en 22.00 uur. En te zien via studio live op de website.

Wil je tijdens de uitzending nog iets kwijt kan ook appen via 06-42456692 (alleen tussen 21.00 en 21.50 uur).