Gemeente geeft extra steun tijdens corona aan horeca, bruine vloot, sportverenigingen en jongeren

De berichten in de media rondom jongeren zijn somber. Ze zitten thuis, kunnen vaak niet naar school en hebben niet altijd studiehulp. Er is geen vertier om naartoe te gaan of mogelijkheid om met een groep vrienden samen te komen. Ouders hebben korte lontjes omdat ze werk en zorg voor de kinderen thuis niet meer kunnen combineren. Er ontstaan hierdoor thuis gemakkelijker conflicten. Bij kwetsbare jongeren kunnen gemakkelijk nieuwe problemen ontstaan. Bijvoorbeeld sociale isolatie, huiselijk geweld, zelfdodingen of gedachten daarover, verslavingen, gewelddadigheid en vandalisme.  Om nog maar niet te spreken over algemene achterstanden in ontwikkeling, school of studie.

Rijk en gemeenten starten campagne om jongeren verlichting te bieden


Het Rijk heeft aan alle gemeenten gevraagd om in deze moeilijke coronatijd voor verlichting bij jongeren te zorgen. Dit kan ook omdat de coronaregels voor jongeren soepeler zijn dan voor volwassenen. Door de verlichtingscampagne ontstaat er ook verlichting op andere plekken zoals in de zorg, kinderopvang en kunnen werkende ouders werk en opvoeding en zorg voor kinderen makkelijk blijven combineren.

Jongerenactiviteiten via ‘Winter aan Zee’ en het Beweegteam Harlingen

Burgemeester en wethouders van Harlingen hebben in 2020 besloten om het project ‘Winter aan Zee’ te starten. Dit project is erop gericht om tijdens de donkere winterdagen leuke activiteiten voor alle  inwoners te organiseren. Een paar voorbeelden zijn:

  • De fototentoonstelling met letterspeurtocht langs de etalages in de Voorstraat
  • ‘Must hier es Kieke’ – Raamstickers oude foto’s/Wandelroute
  • Selfie Lievelingstrui Fotowedstrijd
  • Ontwerp jij een warme Harlinger Hoodie?

Op verzoek van de regering heeft de gemeente in december besloten om (via het project ‘Winter aan Zee’) extra activiteiten voor jongeren te organiseren. Activiteiten die een beetje verlichting en plezier aan jongeren kunnen bieden. Denk hierbij aan een bingo, pubquiz of lasergamen. Maar ook andere organisaties zoals het nieuwe Beweegteam Harlingen organiseren activiteiten. Zo start dit team in samenwerking met sportaanbieders uit de gemeente vanaf 23 januari met de Winter Games voor jongeren van 13 t/m 17 jaar. Op het programma staat o.a. bootcamp, Freerunning, streetdance, Pannatraining en Hockey. Deze workshops gaan plaatsvinden op diverse openbare sportlocaties in Harlingen. Even de zinnen verzetten, een beetje lucht voor jongeren en iets leuks om naar uit te kijken. Dat helpt niet alleen de jongeren maar ons allemaal!

Ook extra steun en verlichting voor horeca, bruine vloot en sport

Als gemeente is er weinig ruimte om af te wijken van de landelijke coronaregels. Die moeten we simpelweg respecteren, uitvoeren en handhaven. Maar er is hier en daar ook ruimte om als gemeente wel actief iets voor bepaalde doelgroepen te doen. En dat doen we dan ook graag. Zo helpen we:

1.         Horeca (door precario, belasting op gevel- en stoepreclame en terrassen, kwijt te schelden) 
2.         Bruine vloot (door haven- en kadegelden kwijt te schelden)
3.         Sportverenigingen (door huur kwijt te schelden als een accommodatie niet wordt gebruikt)

Harlingers verenig u en ontwikkel plannen voor na corona!

Als gemeente doen we wat we kunnen en helpen we graag. Maar we kunnen het niet alleen. Daarom nodigen we alle inwoners, ondernemers en belanghebbenden op om zoveel mogelijk plannen voor leuke activiteiten en evenementen te organiseren en deze op elkaar af te stemmen. Zo kunnen we Harlingen straks weer laten bruisen en onszelf en bezoekers weer van ons mooie stad en dorpen laten genieten. Wie pakt deze handschoen samen met ons op?