Even ‘derút’ met de telefonische groepsgesprekken voor ouderen in Fryslân

Leeftijdsgenoten hebben een ontspannen gesprek over vriendschap, kindertijd en andere thema’s tijdens ‘In je Uppie aan de lijn’

Foto: Marije Kuiper

Even je hart luchten, een fijn praatje maken of gewoon alleen luisteren naar verhalen van leeftijdsgenoten. In de gemeentes Waadhoeke en Harlingen kunnen ouderen deelnemen aan de telefonische groepsgesprekken van ‘In je Uppie aan de lijn’. Onder leiding van een ervaren gespreksleider komen thema’s als vriendschap en kindertijd op een ontspannen manier aan bod. ‘In je Uppie aan de lijn’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting De Friesland en ouderenplatform UP!, samen met verschillende gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties.

UP! heeft in Fryslân meer dan dertig voornamelijk 60-plussers opgeleid tot gespreksleider. De komende tijd zullen er In je Uppie aan de lijn- gesprekken georganiseerd worden in Waadhoeke en Harlingen.

Hoe werkt het?


Het groepsgesprek bestaat uit een klein groepje deelnemers en de gespreksleider. Iedereen stelt zich aan de lijn voor aan de hand van voornaam, leeftijd en uitzicht. Dat breekt het ijs. De gespreksleider zorgt ervoor dat iedereen aan de beurt komt. “Ik moest mezelf wel even een duwtje geven.” vertelt Marijke (76). “Ik bloos altijd heel erg en durf dan niks te zeggen. Maar nu ziet niemand je, dus ik dacht, ik probeer het gewoon. Ik ben blij dat ik heb meegedaan, het was heel gezellig en ontspannen.”

Contact

Mensen kunnen voor meer informatie terecht bij Sieta Kuipers van De Skûle Welzijn.

  • Het telefoonnummer voor aanmelden en voor vragen is 0518 – 460 805.
  • Per e-mail s.kuipers@deskule.nl
Foto: Marije Kuiper

Quotes van eerdere deelnemers

Over sommige dingen praat je niet zo snel. Vandaag heb ik gezien hoe fijn het kan zijn om dat wél te doen. Leeftijdsgenoten snappen gewoon waarover je het hebt. Het is ook bijzonder om de verhalen van anderen te horen.”– Frans (70)

Het kleed wordt door Corona onder je uitgetrokken. Er is geen beschutting meer. Dit gesprek biedt veiligheid. Ik voel me vrij om te praten en voel me gehoord.” Anna (72) 

Dit is UP!

UP! organiseert sinds 2017 live programma’s over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Met een frisse blik organiseert zij themagesprekken aan de koffietafel van verschillende bibliotheken en zorg- en welzijnsorganisaties. Sinds het voorjaar van 2020 zijn de groepsgesprekken ook Corona proof – namelijk via de telefoon – te voeren. Dit is een succesvol alternatief wanneer elkaar fysiek ontmoeten niet mogelijk is. UP! is onderdeel van de Landelijke Coalitie Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie van VWS en bereikt jaarlijks duizenden mensen.

Kijk op www.upinnederland.nl voor meer verhalen, activiteiten en praktische informatie.