Uit de samensmelting van RKvv Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen. In 2022, precies tussen de twee jubileumjaren in, wordt 100 jaar voetbal in Harlingen gevierd. In de aanloop naar 2022 verschijnt er elke maand in de Harlinger media een artikel over de geschiedenis van beide verenigingen. Afwisselend Robur en Harlingen. Deze maand: Robur en de periode van 1947 tot en met 1960.
Inleiding
Na de oorlog kwam het Nederlandse voetbal weer langzaam op gang en pas in 1947 kwam Robur weer tot leven. Op 27 juni van dat jaar meldt Robur zich aan bij de Friese Voetbal Bond met een juniorenelftal. Van die datum dateert ook het eerste officiรซle huishoudelijk reglement waarin o.a. bepaald wordt dat de clubkleuren geel en zwart zijn en het tenue bestaat uit een geel shirt, zwart broekje en geel-zwarte kousen. Omdat de inschrijfformulieren in ons bezit zijn gekomen, kunnen we ook melden dat het aantal leden 25 was waaronder twee niet-spelende leden. Dit waren H.J. Naken P. Schaafsma die voetbalden bij HZC en waren bij Robur resp. trainer en penningmeester.
Jan Schotanus (81)
Jan Schotanus: โIk begon bij de senioren, in het tweede elftal en speelde onder andere met Johny Ligthart, Jantje Outhuyse, Rein van der Meer, Johan Benning en Jan Schoot.โ
Gaat het door?
Of de wedstrijden op zondag doorgingen werd vermeld in het opstellingen kastje bij slager Van der Meer, tevens voorzitter. Als het voetbal werd afgelast was voor veel spelers de zondag bedorven.
Achter in de kerk
Jan verteld: Er werd op zondag voor 12 uur thuis en uit niet gespeeld. In die tijd gingen de voetballers zondag naar de kerk, soms moesten ze voor dat de mis afgelopen was eerder de kerk verlaten. Alle voetballers zaten zover mogelijk achter in de kerk, konden ze stiekem vertrekken.
Bestuur en eerste selectie
Het bestuur werd gevormd door J.H. Vogelaar voorzitter en secretaris, P. Schaafsma penningmeester terwijl W.R. v.d. Meer, H.J. Naken C.J. Kramer commissarissen waren. Deze laatste stond tevens voor de administratie.
Competitie
In het eerste competitiejaar moest Robur het opnemen tegen Hallum, St. Annaparochie, DTD, Stiens en Dronrijp.
Het elftal bestond uit de volgende spelers: A. Bijl, D. Bouwmeester, J. v. Dijk, H. Jorna, B. Kramer, J. Ligthart, B. Ligthart, J. v.d. Meer, A. Mercx, O. v. Dijk, G. Schotanus, M. Vogelaar, J. v.d. Heide, A.Wilbrink, B. Wilbrink, Th. v.d. Zee, J. Zijlstra, S. Homminga en nogmaals een S. Homminga.
Siepie Homminga (88)
โWe hebben een hoop lol gehad in die tijd. In 1950 werden we kampioen met ons elftal! Na het kampioenschap speelden we nog een wedstrijd tegen Harlingen.โ
(foto van Wilfred van der Meer, namen via Siep Homminga) Bovenste rij: Siep Homminga, Sietse Willekes, Rouke van der Meer, Klaas Rodenburg, Age Zijlstra, Cor Roorda, Bernard Wilbrink. Onderste rij: Jan Bruinsma, Piet Jorna, Age Zijlstra, Bram Bijl, Lieuwe Veltman
Doping
โโs Morgens voor de wedstrijd afgesproken in de tuin van Bijl, die kwam met een fles Hermosa aanzetten, waarvan ieder een slokje kreeg. Het was slecht weer. Robur moest meestal het onderspit delven tegen Harlingen, maar deze keer door de Hermosa wonnen de mannen met 3-0. We riepen in koor Hermosa en hadden nog lang plezier!โ
Blauwhuis
โIk vergeet nooit weer de wedstrijden tegen Blauwhuis, dat was altijd een hele strijd. Daar vielen altijd gewonden lachte Siep.โ
Bloeiperiode
Voor het juniorenteam werden geregeld jeugdkampen georganiseerd, wat voornamelijk ten doel had nieuwe leden aan te trekken. Ze waren dan ook erg in trek. In de volgende twee jaren was de aanmelding van leden zodanig, dat er voor het seizoen 1949-1950 ingeschreven kon worden met รฉรฉn senioren-en twee junioren-elftallen. Het seniorenelftal kwam terecht in de derde klas van de FVB en had, net als de jeugdteams, moeite zich in deze klasse te handhaven. Het elftal bestond uit de spelers: J. Ligthart, G. Brandsma, J. Outhuyse, J. Schoot, Sj. Ligthart, J. Schotanus, P. Schaap, J. Schoot, R. v.d. Meer, A. Schaap en J. Benning. In deze jaren zat er een sterke groei in de vereniging, zodat het seizoen 1951-1952 werd ingegaan met vier elftallen waarvan twee A-en รฉรฉn B-junioren. Over het geheel kan gezegd worden dat er meer lijn en vooruitgang in de prestaties waren te bespeuren. De elftallen eindigden de kompetitie in de bovenste regionen terwijl het seniorenteam zelfs bij voorkeur promoveerde naar de tweede klas. Een goede prestatie voor een toch maar kleine vereniging.
(foto van Gerda Schoot)
Bovenste rij: Jan Ligthart, Wim Brandsma, Jantje Outhuijse, Jan Schoot, Johny Ligthart. Onderste rij: Jan Schotanus, Theo Schaap, Jan Schoot, Rein van der Meer, Arnold Schaap en Johan Benning.
Jantje Outhuijse (81)
In de begin jaren vijftig begon Jan te voetballen in de jeugd van Robur. โWe speelden op het HBS terrein, het huidige grote kunstgras veldโ, verteld Jan. โDe eerste trainingen deed ik op gewone schoenen, voetbalschoenen had ik nog niet.โ Het materiaal, de leren voetbal met veter, de trainingsballen, de kleed accommodaties uit en thuis waren nogal simpel.
Talent
Toeschouwers zagen in hem wel een goede voetballer. In de A-junioren stonden ze twee jaar achter elkaar tot een aantal wedstrijden voor het einde bovenaan, maar in de laatste wedstrijden gingen een paar betere spelers kaatsen en weg kampioenschap.
Jan Galema kwam met thee op de fiets
Na de junioren speelde Jan jaren lang in het eerste als laatste man en aanvoerder. Er was op het terrein geen kantine en maar een klein kleedhokje met een zinken bak als wasgelegenheid. In de rust van de wedstrijd van het eerste kwam Jan Galema vanaf de Trekweg langs het spoor de thee brengen op de fiets. De thee en andere spullen had hij in een korf voorop de fiets. De spelers zagen hem aankomen en wisten dan dat het bijna rust was.
Hans Schaafsma Topscoorder allertijden
Begin jaren โ50 brak er een talent door bij Robur. In het eerste bekende seizoen 1953-1954 scoorde Hans direct 12 competitiedoelpunten in 16 wedstrijden. Robur 1 speelde in de 2eklasse van de FVB. Een jaar eerder promoveerde Robur vanuit de 3eklasse .Trainers waren er in die tijd nog niet. De opstelling regelde men onderling met de bestuursleden. Hans was geen eendagsvlieg in de opvolgende seizoenen bleek hij een echte goaltjesdief. Het werd alleen nog maar beter toen er eind jaren โ50, begin โ60 de eerste trainers op de groep kwamen met bekende namen zoals Johan Jansen en Rimmie Baarda. In het seizoen 1959-1960 schoot Hans 27 keer raak in 16 wedstrijden. In totaal was hij goed voor 173 competitiedoelpunten voor zover bekend. Johan Outhuijse, die nog twee jaar met hem samenspeelde meld: โDe twee Hansen: โSchaafsmaโ en โPouwelsโ , zwagers en vaste waarde voor eerste elftal ,ik heb nog twee seizoenen met hun gespeeld ook nog met Henk Hooghiemstra die later naar Harlingen ging. Hans werkte op de secretarie van de gemeente Harlingen en kreeg een aanbieding van sportclub Heerenveen. Hij eiste in dat contract een dezelfde baan en functie bij de gemeente Heerenveen en dat kregen ze niet voor elkaar dus bleef hij bij Robur. Ook vond hij dat Geel/zwart hem beter stond dan Rood/wit en was hij een zwager van Nico Faber ook jaren Robur lidโ! Hans Schaafsma en Jan(tje) Outhuijse speelden in het Friese FVB elftal met o.a. Piet Goeres uit Akkrum!
Hans vertrok eind jaren โ60 naar Groningen waar hij ook trainer werd van Lycurgusen Beijum. Ook ontving hij een lintje voor al zijn werkzaamheden. Helaas is Hans veel te vroeg overleden, maar brengen we hem op deze manier weer even tot leven!
Foto: Hans Schaafsma 1953-1965: Topscoorder aller tijden met 173 competitie-doelpunten.
Topscoorders allertijden:
1. Hans Schaafsma 173
2. Niels Outhuijse 145
3. Sander Zeilmaker 126
4. Douwe Kamsma 95
5. Koos Metz 90
6. Hilko Mulder 86
7. Eelke Ligthart 73
8. Renรฉ Metz 70
9. Andre Kienstra 47
10. Geert Zeilmaker 46
Afsluiting
Over een maand gaan we verder met de ontwikkelingen die v.v. Harlingen doormaakte in de periode na de oorlog.Heb je ook nog verhalen, anekdotes of oude fotoโs uit plakboeken dan ontvangen we deze graag via redactie@fc-harlingen.nl