Door kleinschaligheid en buitenlucht geen test- of vaccinatiebewijs en mondkapje nodig
Goed nieuws voor de organisatie, artiesten en gasten van het Literair Festival Vestdijk: de gemeente heeft het corona-plan goedgekeurd en de vergunning verleend. Daarmee kan het festival dat op 4 en 5 september plaatsvindt in de tuin achter Boekhandel Van der Velde, het Hannemahuis en de bibliotheek in Harlingen definitief doorgaan. Voor de zondag zijn nog volop kaarten beschikbaar, voor de zaterdag gaat het inmiddels om de laatste stoelen.
Het Literair Festival Vestdijk wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het is een kleinschalig festival voor maximaal vijftig bezoekers per dag. Door de schaal van het festival en de locatie (de buitenlucht) is testen voor toegang, het laten zien van een vaccinatiebewijs of het dragen van een mondkapje niet nodig. De organisatie zorgt dat bezoekers voldoende afstand van elkaar kunnen houden, zij krijgen een tafel toegewezen en vanaf die plek kunnen ze genieten van het bijzondere en veelzijdige programma.
Bij aanvang van het festival op zaterdag 4 september, wordt het borstbeeld van Simon Vestdijk, gemaakt door beeldend kunstenaar Pieter d’Hont, onthuld. Daarna is het woord aan onder andere Vestdijk-kenner Kees ’t Hart, zingt Hiske Oosterwijk gedichten van Gysbert Japicx, vertelt historicus Josse Pietersma waarom Het schandaal der Blauwbaarden zo’n indruk op hem maakte, ziet Joost Oomen -momenteel te zien in de finale van De slimste mens- overeenkomsten tussen hem en Vestdijk en staat muzikant Wiebe Kaspers te popelen om eindelijk weer eens live op te kunnen treden.
Op dag twee van het festival trapt Flip van Doorn af, hij vertelt over de tochten die hij voor zijn boek De Friezen ondernam. Bauke van der Woude zorgt vervolgens voor muziek en Eeltsje Hettinga draagt zijn gedicht Harlingen voor, eerder bekroond met de Rely Jorritsmapriis. Ronald Ohlsen, schrijver en eerder stadsdichter van Groningen vertelt over het thema angst in het oeuvre van Simon Vestdijk en dan in het bijzonder in Terug tot Ina Damman en Een Alpenroman. Jankobus Seunnenga sluit het festival af, hij transformeerde een dichtbundel van Vestdijk tot liedjes op het snijvlak van folk en kleinkunst. Dick Vestdijk, de zoon van, komt voor enkele liedjes ook het podium op.
Tussendoor zorgt het lokale restaurant Broodje Nuchter voor een heerlijk gerecht. Het festival is all inclusive, bij de prijs van de entreeticket (30 euro) zijn het gerecht en een aantal consumpties inbegrepen. De tickets zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek Harlingen en via de website van de bibliotheek: ontdekdebieb.nl/vestdijk.