‘Op tijdreis door Harlingen!’

Zaterdag 11 september kan iedereen op tijdreis door Harlingen. Voor Open Monumentendag stelden groepjes leerlingen van alle basisscholen een route samen voor hun eigen school. Die zijn zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur af te halen bij de Tourist Info, het station en museum het Hannemahuis. Alle kinderen van de groepen 7 en 8 van ‘t Wad, Middelstein, de Prins Johan Friso, Sint Michaëlschool, het bAken en het Noorderlicht kregen deze week een exemplaar van hun ‘eigen’ schoolroute mee naar huis. Morgen kunnen ze daarmee op pad, samen met hun ouders, broertjes en zusjes.

Overigens is er zaterdag nog veel méér te doen. Speciaal voor Open Monumentendag opent het splinternieuwe bezoekerscentrum van de Willem Barentsz-werf de deuren. In zijn achtertuin aan het Kerkpad brengt Loek van der Heide muziek. U vraagt, hij speelt of zingt. Een steenworp verderop is de Grote Kerk geopend. Vanwege corona kan de Fancy Fair dit jaar niet doorgaan, maar dat geeft wel de gelegenheid het grootste monument van Harlingen eens in alle rust te bewonderen. Ook het stadhuis en de katholieke kerk hebben de deuren open, en ook daar zijn gidsen aanwezig om verhalen over het gebouw te vertellen. En wie zaterdag een old timer langs ziet tuffen, die kan de hand opsteken. Als het kan, mag u meerijden en wordt u naar het station gebracht voor het vervolg van uw tijdreis.

Oud station in het nieuw
Een bezoekje waard is ook zeker het treinstation aan de Stationsweg, dat momenteel een enorme opknapbeurt krijgt. Binnen kan onder het genot van een bakje koffie een compilatie worden bekeken van filmbeelden over de ambachtelijke restauratie van de perronoverkapping. Ook is te zien in welke ‘nieuwe’ oude kleuren het gebouw te zien zal zijn. Joachim de Ruijter maakte dronebeelden voor deze presentatie, die werd samengesteld door Clemens van der Zwet van CZVideoful. Als tweede filmpje is te zien hoe Lilian Fopma en Monique Wolff van restauratiebedrijf Elferro metaal ‘klinken’. Bij de restauratie in 2017 van de Oosterbrug (bij Trebol) hebben zij bijvoorbeeld 750 nieuwe klinknagels geslagen. Hoe de dames zo’n klus klaren is 11 september in het station te zien. Verder verzorgen de Stadsgidsen zateedag om 13.30 uur een gratis stadswandeling vanaf de Tourist Info, kan er op vertoon van een plattegrond gratis met zonnepontje Jonge Seun worden gevaren en biedt het Hannemahuis op vertoon van een route een euro korting op de entree. De organiserende werkgroep wenst iedereen alvast een prachtige Monumentendag!