Drukte tijdens Open Monumentendag

Overal in de binnenstad waren zaterdag mensen op pad in het kader van Open Monumentendag. Het Harlinger stadhuis was een van de trekpleisters. Als ervaren gidsen vertelden raadsleden en medewerkers van de gemeente bezoekers over de bezienswaardigheden in de burgemeesterskamer, de Burgerzaal, de raadszaal en de overige ruimtes. Wie als Harlinger dan eens ‘meekijkt’, met de ogen van een buitenstaander, ontdekt opnieuw hoe bijzonder fraai ons stadhuis is gerestaureerd!

In het stadhuis vertelt Majel Kremer bezoekers over de ingrijpende restauratie van het pand.

Zes verschillende wandelroutes, gemaakt door leerlingen van de Sint Michaëlschool, het Noorderlicht, Middelstein, Prins Johan Friso, ‘t Wad en het bAken, hielpen de vele honderden wandelaars de stad door. Gedurende de dag slonk de voorraad plattegronden bij de Tourist Info zienderogen. Office manager Nans Harlaar telde naast veel Duitse gasten vooral veel mensen uit, opvallend genoeg, Brabant en Limburg. Druk was het ook bij de Willemshaven, in het bezoekerscentrum van de Barentsz-werf. Daar wordt nog volop aan geklust, maar het zette speciaal voor de Monumentendag de deuren vast een dagje open. “Harlingen mag zich in de handen knijpen met deze nieuwe gezinsvriendelijke attractie”, vindt Chris Elsinga van de organiserende werkgroep Open Monumentendag. “Het wordt 100% bemenst door vrijwilligers. Zij vertellen hier onder andere verhalen over zeemonsters en over de vroegere scheepsbouw in Harlingen. Ontzettend leuk voor de stad!”

Aan het Kerkpad bracht Loek van der Heide muziek voor ieder die het maar horen wilde. In de rooms-katholieke leidden gidsen onvermoeibaar gasten rond en in de Grote Kerk werden bezoekers getrakteerd op stilmakend pianospel van Rudolf Bezembinder. Wie even genoeg had van het wandelen kon proberen een plekje te veroveren in een old timer, die je op verzoek naar een volgende bestemming kon brengen. Bij het Harlinger station was een komen en gaan van mensen die de presentatie van CZVideoful over de restauratie van de perronoverkapping kwamen bekijken. Ook was er een filmpje van twee ‘Rosies’, in wie twee bekende medewerksters van restauratiebedrijf Elferro herkend konden worden. Zij demonstreerden in stijl hoe je een klinknagel ‘klinkt’. Onder begeleiding van Simon Hondema serveerden de jonge medewerkers van het station er als volleerde kelners een kopje koffie met wat lekkers erbij. Ook het Hannemahuis, de Stadsgidsen en Zonnepontje Jonge Seun werkten mee aan het slagen van de dag.