Ingezonden: Harlinger Appeltaart een verhaal op zich

Harlingen was voor ons tot nu toe alleen nog maar de opstapplaats voor de boot naar Terschelling of Vlieland. Maar dat Harlingen veel meer heeft dan dit is ons dit weekend wel duidelijk geworden. Na deelname aan de verloting ten goede van de Witte Swaen van Willem Barentz was het er nog niet van gekomen om het resultaat ervan te bekijken.


Foto: Dirk Bouma | Harlingen Online

Nu deed de gelegenheid zich voor om een aantal zaken te combineren om er een aantrekkelijk weekend Harlingen van te maken. Zaterdag werd er door ons een bezoek gebracht aan dit prachtig stuk historie. De gedachte dat er met de Witte Swaen 17 mannen naar Nova Zembla waren vertrokken om uiteindelijk met zijn 12en terug te komen deed de gehele film nogmaals de revue passeren. Dat de Harlingse vrijwilligers vele 10.000 uren vrije tijd hebben opgeofferd om dit Erfgoed een eerbetoon te geven. In de haven is een bezoek aan Harlingen met zijn mooi historische kern al meer dan de moeite waard. Om nu alleen maar naar de Willem Barentz te komen en weer te vertrekken was iets te kort door de bocht een overnachting in Boutique hotel de Eilanden was snel geboekt en voor het avondprogramma hadden wij een tafel besproken bij restaurant ’t Havenmantsje waar Meester-kok Marco Poldervaart met zijn team een avond vol culinaire hoogstandjes verzorgde welke zeer smaakvol en verzorgd waren en die ook nog eens als een schilderij werden gepresenteerd op het bord. Hebben de dames en heren van Gault&millau en Michelin Harlingen nog niet ontdekt? Marco heeft zijn ster meer als verdient.

Foto: Dirk Bouma | Harlingen Online

Zondag werd de spreekwoordelijke kers op de taart. Toen wij terugliepen naar onze auto aan de Noorderhaven gebeurde er iets waar al het voorgaande deed verbleken. Een willekeurige mevrouw met een prachtige bolchrysant in de arm, liep met haar dochter die een taartvorm in de hand had schuin achter ons langs. Ik kon me niet beheersen om de opmerking te maken dat als het voor hen een probleem zou zijn om de taart te vervoeren zij deze best wel bij ons in de auto konden plaatsen. Er werd gelachen en de moeder zei, ik heb hem net gebakken en voor ons is het toch te veel willen jullie een stukje mee hebben. Voor ik het wist ging zij weer naar huis en kwam terug met 2 keurig in aluminiumfolie verpakte punten appeltaart.

Hiermee werden wij door de Harlingse gastvrijheid compleet overdonderd. Wij willen haar langs deze weg hartelijk danken, de taart was heerlijk en Harlingen is een dorp met mensen met het hart op de goede plaats.

Harlingen bedankt voor deze mooie herinneringen.

Gerda & Fred Assink