Vlieland viert donderdag 2 juni ‘100 jaar Duinkersoord’

Nanning Willem Duinker

Het Vlielandse zomerhuizenterrein Duinkersoord dankt zijn naam aan Nanning Willem Duinker die met zijn creatieve geest en tomeloze ondernemerschap aan de basis heeft gestaan van het toerisme op Vlieland. In 1895 stichtte Duinker samen met enkele Vlielanders een badpaviljoen aan de westkant van de huidige Badweg, met badgelegenheid aan het strand. In 1905 was Duinker de grote stimulator achter de oprichting van de VVV Vlieland. En op 2 juni 1922 nam Duinker’s ‘Exploitatiemaatschappij Noordzeebad Vlieland’ voor een periode van 75 jaar ca. 25 ha duingebied van de Staat in erfpacht: het huidige Duinkersoord. Doelstelling was de exploitatie en uitbreiding van de badplaats en de stichting van zomerverblijven. Duinker wilde hiermee badgasten naar Vlieland krijgen zodat de Vlielandse middenstand hier direct en indirect van zou profiteren. Duinker gaf percelen van het Duinkersoord terrein in ondererfpacht uit waarop eigenaren een huisje mochten bouwen.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de Vlielandse zomerhuizenterreinen: op 2 juni verschijnt een 448 pagina’s tellend naslagwerk met de geschiedenis van alle duinhuisjes op Vlieland, nu al online te
bestellen via 100jaarduinkersoord.nl en straks ook te koop bij diverse Vlielandse winkels.

Donderdag 2 juni 2022: Feest voor alle Vlielanders/eilanders en duinhuiseigenaren
Op donderdag 2 juni bestaat Duinkersoord precies 100 jaar. Die dag organiseren de duinhuiseigenaren een groot feest voor alle Vlielanders/eilanders en duinhuiseigenaren. Het feest vindt plaats in ‘t Badhuys, met live muziek! De zaal gaat open om 20.00 uur en … de eerste drie rondjes zijn gratis! De feestcommissie ‘100 jaar Duinkersoord’ heeft daarnaast ook een aantrekkelijk middagprogramma samengesteld.

14.00 – 15.30 : Wandeling langs oudste huisjes van Duinkersoord (start: Strandhotel)
15.30 – 17.00 : Historische lezingen in Strandhotel Seeduyn incl. lancering duinhuisjes naslagwerk
17.00 – 17.30 : Onthulling kunstwerk 100 jaar Duinkersoord (vlakbij Strandhotel Seeduyn)
Vanaf 20.00 uur : Feest in ’t Badhuys!

Onthulling kunstwerk als eerbetoon aan Nanning Willem Duinker
Op de grens tussen het Strandhotel en Duinkersoord wordt op 2 juni een kunstwerk geplaatst/onthuld uit
dankbaarheid aan Nanning Willem Duinker, dé initiator van het toerisme op Vlieland. Het kunstwerk is
gemaakt door de Vlielandse kunstenaar Maarten Nijman en symboliseert het eiland met de eerste huisjes.