Handel in Friese aandelen

Al sinds 1602 worden aandelen in Nederland verhandeld. Wat we nu kennen als aandelen werden in die tijd nog zo verhandeld, maar de bonnetjes die toen werden verhandeld hebben haast alle kenmerken die we tegenwoordig associëren met moderne aandelen. De tijd staat natuurlijk niet stil, dus tegenwoordig wordt er ook volop nog in aandelen gehandeld in Friesland. Dus wat wordt er tegenwoordig verhandeld qua aandelen in Friesland? Wie zijn de grote spelers?

Eerste aandeel
Het eerste bekende aandeel werd gekocht door Pieter Harmensz in 1602, voor 150 gulden in de kamer Enkhuizen, onderdeel van de VOC. Goed, het aandeel is aangeschaft in West-Friesland, en niet de provincie Friesland, maar dat maakt het niet minder interessant!

Dit aandeel werd door Pieter in termijnen betaald, welke hij als laatste betaalde in 1606. In ruil hiervoor ontving hij op de laatste dag van betaling een bewijs van betaling, wat we tegenwoordig als eerste aandeel in Nederland aanmerken.

Met dit bewijs van betaling had Pieter, of de eigenaar ervan, recht op dividenduitkering van de VOC. Het feit dat het bewijs vrij verhandelbaar was maakt dat dit bewijs van betaling veel weg heeft van een aandeel. Klinkt al aardig als een aandeel, niet? bekijk het hier als je wil weten hoe we tegenwoordig makkelijk aandelen verhandelen.

Tegenwoordig
Terug naar de huidige tijd, want de friese economie heeft niet stilgezeten. Tegenwoordig gooien zogenaamde ‘MaaS’, Mobility as a service, bedrijven zoals MoveYou hoge ogen door overnames in een lucratieve markt. Het Friese bedrijf MoveYou is bezig met de bouw van een ecosysteem in de mobiliteitssector. Met deze overname breidt MoveYou haar dienstverlening uit naar deelfietsen en deelauto’s. Wie weet wanneer hier een Fries bedrijf uit ontstaat dat de beurs op gaat.

Oranjewoud
De gemeente Groningen verkoopt haar aandeel in vliegveld Eelde voor slechts 1 euro aan de stichting FB Oranjewoud. Met dit aankoop is de stichting nu in het bezit van 26 procent aandelen in het vliegveld. De stichting, gelegen in het parklandschap Oranjewoud, is tot stand gekomen door een verkoop van Friesland Bank aan de Rabobank.

De Groningse gemeenteraad besloot eind 2017 om een andere aandeelhouder te zoeken voor haar aandelen. Volgens het College van B & W van Groningen moet FB Oranjewoud de ondernemersvisie inbrengen in de toekomstscenario’s die aandeelhouders aan het maken zijn. De toekomstige plannen voor het vliegveld worden niet gedeeld door FB Oranjewoud.