Rijden met Gijs 

Door Joop van der Heide


Harlingen – Het is een bijzonder leesbare bundel met vooral motorverhalen en een touch van de vaarachtergrond van een sympathieke zestiger die al ruim 34 jaar Harlinger is. Het boekwerkje kost 14,95 en is verkrijgbaar bij De Jong op de Noorderhaven, Bruna en van der Velde op de Voorstraat.

Het gaat dus over de vrijheid van het motorleven én de vrijheid van de bruine vaart. Gijs van Hesteren ‘spoelde’ dan ook vanzelfsprekend in Harlingen aan om op historische klippers, tjalken, steilstevens, etc. de vaarvrijheid te beleven. Dat deed hij samen met zijn echtgenote Inge, in het werkbare charterbedrijf Festina Lente.

Helaas waren Gijs en de kinderen gedwongen om afscheid te nemen van Inge, die veel te vroeg overleed. Vóór Festina Lente was hij, na een ietwat slordige schoolperiode onder meer student sociale wetenschappen, in havens aan het werk, hij knapte motoren op, was pijpfitter en kwam na zelfstudie in het welzijnswerk terecht.

“Dat was dus niks voor mij, onoplosbare ellende van de de tehuiskinderen, ik werd er ziek van en de situatie is nog steeds niet verbeterd. Schande!” Het schrijftalent van Gijs kwam boven water en hij werkte ook enige tijd in de journalistiek.


Rijden met Gijs omvat bijna 200 pagina’s, verdeeld in zes rubrieken of zoals hij zelf aangeeft: delen. Op zich prettig omdat het geen doorlopend verhaal is, hoewel.. Maar je kunt het per deel lezen.

Onder druk van de omgeving en van enkele try-outs in bloemlezingsfeer, zoals ‘De vierkante stoomboot’, een boekwerkje dat via de printer on demand geproduceerd en in een oplage van 50 verkocht werd, werd er toch een boek geschreven. Het licht kwam in 2021, toen corona wild om zich heen begon te slaan. “Alle tijd voor het ordenen van de gedachten en als ik nou eens de losse verhalen ga oppoetsen en aanvullen en bundelen?”

Aldus ontstaat: Deel 1, “Een Leven op twee wielen” retro in optima forma: kaartlezen en langs tweebaanswegen met de auto met ma achter het stuur en Gijs kaartlezend naar Spanje. En dan de soepele overgang op de volgende pagina: op de Puch naar Italië en de wereld ontdekken. Voor de leeftijdgenoten o zo herkenbaar en voor de jongeren: goh, ging dat echt zo?

In de jaren tachtig wordt er weer een andere dimensie bereikt met Inge en een zijspan naar Marokko. En zo rijgen de delen zich aaneen. De humorvolle schrijfstijl maakt het tot een aangenaam leesobject en je verliest jezelf in de belevingen van de schrijver. Het besluit in dit boekwerkje, de epiloog zonder tweewieler, is de bruine vaart. Hij is nog volop aan het varen: van rondvaartboten door de Amsterdamse grachten tot een ouweseunboot van Piet Boatse door de Harlinger vaarwegen. Daarenboven is hij Paul Scheffer opgevolgd als voorzitter van de Bruine vloot organisatie VBZH.

Het boekwerkje: Rijden met Gijs is bijzonder aan te bevelen! De tekening op de cover is van Dolf Siere. De foto’s van Gijs van Hesteren, tenzij anders vermeld. Elise Sleven was meelezer, correctrice en aangever van tips. ISBN 9789090361437 Prijs: 14,95