Programma Into The Great Wide Open 2022 compleet 

Na twee jaar afwezigheid weer bomvol en gevarieerd programma op Vlieland


Met de toevoeging van dertien nieuwe namen aan het muziekprogramma is het affiche van Into The Great Wide Open 2022 compleet. Naast muziek is er veel ruimte voor kunst, film en kolder, en vormt het culinaire aanbod een wezenlijk onderdeel van de festivalervaring. Een nieuw podium biedt ruimte voor aanstormend talent en er worden belangrijke stappen naar een klimaatpositieve festivaltoekomst gezet.

PROGRAMMA

Om bezoekers te helpen navigeren door het ruime programma, delen vaste festivalgangers en muzikanten uit de line-up hun tips.

Muziek
De zwoele R&B-stem van de Amsterdamse Cero Ismael, het voor dansen garant staande Franc Moody, virtuoos celliste Maya Fridman, het op Vlieland ontstane gezelschap Public RelationsRamses3000 met in zijn kielzog een Franse dichter en een Sierra Leoonse rapper, Ghanees collectief Santrofi, de snoeiharde punk van SONS, Belgische belofte The Haunted Youthretro inspired rock band The Heavy Heavy, het dans- en showorkest van Thijs Boontjes en dj’s AjumaMenno de Meester & DJ Prima en Pieter Jansen werden vandaag als laatsten aan het muziekprogramma toegevoegd.

Het volledige muziekprogramma bestaat daarmee uit:
Ajuma / Asa Moto / Baby’s Berserk / Balimaya Project / Banji / Black Country, New Road / Bnnyhunna / Burning Fik presents: Grand Gala du Fik / caroline / Cassandra Jenkins / Cero Ismael / Charlotte Adigéry & Bolis Pupul / Christian Lee Hutson / Cloudsurfers / Coco María / Coloray (live) / Cymande / Ducks Ltd. / Durand Jones & The Indications / Elephant / Errol Linton / Franc Moody / Frenk de Slak / Froukje / Grace Cummings / Gurriers / Hef / ILA / Jungle by Night / Kathleen Frances / Katy J Pearson / Kids With Buns / Kika Sprangers / Quintet / King Hannah / Kokoroko / Lavinia Meijer / L’Impératrice / Los Bitchos / Lucy Dacus / Lynks / Maya Fridman / Menno de Meester & DJ Prima / Metronomy / Mychelle / Nana Adjoa / Nnelg / Pieter Jansen / Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs / Porij / Public Relations / PVA / Ramses3000 (live) / Raymond van het Groenewoud / Roufaida / S10 / Santrofi / Sarah Meth / Sinead O’Brien / SIPHO. / SONS / Sports Team / St. Paul / Tami Neilson / Tamino / The Cavemen. / The Haunted Youth / The Heavy Heavy / Thijs Boontjes Dans- en Showorkest / Tim Knol & The Wandering Hearts / Togo All Stars / Toni Sancho / Tramhaus / Tropical Fuck Storm / WaxFiend / Working Men’s Club / Yīn Yīn / Yung Dada


Het programma is een eigenzinnige, kleurrijke selectie van acts uit alle windstreken: een aantal actuele grote namen, een vitale erflater uit België, enkele oude bekenden en tal van jonge hemelbestormers die tot wasdom kwamen in de tijden van corona en nu zowel op Het Sportveld staan als op het nieuwe ‘debutantenpodium’ in De Kuil bij De Open Plek.

Vermeldenswaard ook zijn de optredens van S10Nnelg en Public Relations die werk presenteren dat tijdens de lockdowns op het eiland is gecreëerd. 

Kunst en film
Het thema van het kunstprogramma dit jaar is Traces. In de afgelopen twee jaar deden Sébastien RobertGabey Tjon a Tham en Marjolijn Boterenbrood onderzoek naar de verhalen van het eiland. Amsterdamse makers Maru Asmellash, Faouziat Biera Faous, Monai Nailah McCullough en Piet Langeveld gaan als eenmalig gelegenheidscollectief Vlieland in Color in de breedte op zoek naar sporen om te volgen of juist om achter te laten. Dit doen ze in reactie op het werk Guernica de la Ecologia van Claudy Jongstra dat tot en met het festival te zien zal zijn in de Nicolaaskerk op het eiland. Andere makers creëren visuele vergezichten en echo’s, zoals Children of the Light, de korte film Bogwaters van Michiel van Bakel en de Komorebi’s van Matteo Marangoni en Dieter Vandoren. En makers Susanne Khalil YusefGhita Skali en Sophia Bulgakova brengen ieder op eigen wijze persoonlijke verhalen en herinneringen in kaart. Hoe is migratie, diaspora en gemeenschapsgevoel, maar ook beweging en vergankelijkheid in het huidige tijdsgewricht te begrijpen? Hoe wordt onze behoefte aan verbinding en de zoektocht naar onze roots of identiteit zichtbaar? Deze vragen zijn ook leidend binnen de werken van Charl Landvreugd en Joseph Wilson. Tot slot gaat de nieuwste geluidswandeling van Evelien van den Broek in première tijdens het festival; een wandeling die je – letterlijk – blijft achtervolgen.

In het filmprogramma borduren we verder op dit thema, met onder andere twee Korte Film compilaties en The Grand Bizarre van Jodie Mack. Verder vieren we het nu al historische optreden van Cymande op ons eigen sportveld met de bijzondere documentaire Getting It Back: The Story of Cymande en mag de beste natuurdocumentaire van het jaar Silence of the Tides natuurlijk niet ontbreken.

Culinair
Op de terreinen is bij de restaurants, foodtrucks en eetgelegenheden een breed scala aan eten en drinken te vinden. Dat wordt dit jaar geserveerd door:

BAK / De Bierkantine / Bitter & Real / Bois / Baken Vlieland / Cantina Mobilé / The Dutch Weed Burger / Grapedistrict / De Kaasbunker / Karma / Min12 / Mirrour Soup Kitchen / Molina / Mr. & Mrs. Watson / Paal 50 / Peperwortel / Rising Moon / Sergeant Pepper / The Village / Wads Smaakhuus / Wat de fiets schaft / Wood / Yalla Yalla / Yoigokochi / Yum Saap / De Vlielandse Zeebaas / Zijpe Stijl

In De Keukenkaravaan – oude bagagekarren van rederij Doeksen die we in coronatijd ombouwden tot rollende keuken – wordt elke dag door een andere topchef gekookt: op donderdag Hotel de Goudfazant, vrijdag BAK, zaterdag Wads Smaakhuus en zondag Yoigokochi.

Speciaal voor Into The Great Wide Open werd er bier op Vlieland gebrouwen, een collab van Brand en Fortuna. De Vlierefluiter (een New England IPA) zit bij elke bar op de tap.

Kolder en De Jeugd 
Artifarti is dit jaar het thema van de kinderkunst, Kunst met een grote K, maar met een grote knipoog. Allemaal te vinden bij De Pukkel op Het Sportveld. Zo kunnen kinderen unieke kunstobjecten verhandelen in De Waardeloze Galerie, worden die eeuwige mobiele telefoons omgetoverd tot kunstobjecten in Snackbar geen signaal en wordt er fabriekskunst gemaakt in Kunst aan de lopende band is geen kunst!

Op de Kolder vind je ook een – tikkie wild – sport- en spelprogramma, met dit jaar niet alleen de Tactische Bosspelen Club, maar ook de installatie Spelen Toegestaan en niet te vergeten GEVAAR GYM.

De Jeugd, een groep jongeren tussen de 14 en 18 jaar afkomstig uit alle hoeken van het land, maakt het festival nóg leuker voor leeftijdsgenoten met feestelijke avonturen, muzikale wow-momenten en leuke ontmoetingen. In De Hangout op Het Sportveld mogen alleen jongeren naar binnen, op zaterdag zijn er bij de halfpipe skateclinics voor alle leeftijden.

DUURZAAM

Into The Great Wide Open is gestaag op weg naar een klimaatpositieve toekomst. Dat wil zeggen: het festival volledig klimaatneutraal maken, en vervolgens ook met terugwerkende kracht de uitstoot van eerdere edities opruimen. De urgentie is hoog. We gaan de uitdaging aan en streven ernaar in 2025 een circulair en klimaatpositief festival te zijn. Dit jaar worden daarom al verschillende maatregelen en pilots toegepast.

Munten zijn in de ban gedaan in ruil voor een cashless systeem: niet alleen duurzamer, ook de prijzen van eten en drinken zijn zo eerlijker. Waar al jaren met herbruikbare statiegeldbekers werd gewerkt, wordt daar dit jaar in samenwerking met Paardekoper en Swapbox herbruikbaar en afwasbaar servies aan toegevoegd. Op die manier belanden er geen disposables meer in de organische reststroom, die daardoor door onze afvalverwerker Omrin volledig verwerkt kan worden tot hoogwaardige compost.

Samen met Brand zorgen we ervoor dat de hele route van het bier – van brouwerij tot in het glas van de bezoeker – klimaatneutraal is, door alles fossielvrij te vervoeren, bij de bars gebruik te maken van emissievrije mierenzuur aggregaten (een revolutionaire waterstofdrager die vloeibaar is onder kamertemperatuur en druk) en het onvermijdelijke laatste beetje restuitstoot op te ruimen door stabiele koolstofopslag (met onder andere zeewier en bamboe).

Ten slotte worden ook bezoekers aangemoedigd groen naar Vlieland te reizen. Onder de noemer De Goede Reis betaalde elke bezoeker €5 toeslag op het festivalticket. Lukt het duurzaam naar Vlieland te reizen, dan wordt de toeslag terugbetaald in bartegoed. Het overige budget wordt gebruikt voor het fossielvrij maken van de bootovertocht voor iedereen (met fuel replacement) en het opruimen van restuitstoot (met natuurlijke koolstofopslag).