Tetsje en muzikale vrienden voor het laatst op krysttoer

Leeuwarden Tetsje van der Kooi en haar band. Kerstconcert.

Tetsje van der Kooi (sopraan) en haar muzikale vrienden maken dit jaar hun tiende krysttoer langs sfeervolle Friese kerken. Met Kryst 2022 – Spankjes fan hoop sluiten ze een mooie muzikale traditie af en scheppen ze ruimte voor nieuwe dingen. Nieuwe concerten, op andere momenten in het jaar.

It moaiste fan 10 jier Kryst

Voor deze tiende en laatste serie krystkonserten zijn de mooiste kerstliederen, muziek en verhalen bij elkaar gebracht: over hoop en licht. Elk lichtje dat met Kryst wordt aangestoken, is een teken van vrede, een fonkeling van hoop. 

Op het programma staat de muziek waar het publiek en de musici zelf de afgelopen jaren het meest door werden geraakt, waaronder het ontroerende Koppången, het Anthem van Leonard Cohen, muziek van Bach, Händel en Sarah McLachhlan. Ook dit jaar heeft Eppie Dam speciaal voor Tetsje een lied in het Fries vertaald: Stjer, stjer, strielende stjer.


Muzikale vrienden 

Sopraan Tetsje van der Kooi treedt op in Fryslân en daarbuiten. Ze organiseert samen met haar muzikale vrienden ook zelf concerten, zoals Passy, Vrouwen van de Zee en Nacht & Dei.

Astrid den Daas is sinds 2021 klarinettiste bij de Bielefelder Philharmoniker. Ze studeert voor haar master aan de Hochschule für Musik in Detmold en is actief bij Ensemble Reflektor.

Wytske Holtrop (cello) ontving in juli 2018 de Fryske Emmy Award voor talenten. Wytske behaalde in 2019 haar master (cum laude) aan de Haute École de Musique de Genève.

Frans Douwe Slot (piano) studeerde onder meer aan de Liszt Academy in Boedapest. Hij is solist, kamermusicus en heeft zijn eigen talentenklas. Frans Douwe is als co-repetitor verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Jochem Schuurman (harmonium) studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij won diverse prijzen op orgelconcoursen. Jochem is sinds 2017 organist van de Martinikerk in Franeker.

Frank Belt (verteller) is mede-oprichter van Vertellers in Fryslân. Hij studeerde aan de Vertelacademie en geeft met zijn verhalen alle ruimte aan verbeeldingskracht.

Steun aan Warchild

De kerstconcerten worden traditiegetrouw opgedragen aan kinderen in oorlogssituaties. Een deel van de kaartverkoop en de opbrengst van de deurcollecte gaan naar War Child, de organisatie die zich inzet om deze kinderen hoop en een toekomst te geven. In de toekomst willen Tetsje en haar vrienden die betrokkenheid bij War Child vorm blijven geven.

Data en locaties

De krysttoer gaat langs vier sfeervolle Friese kerken:

Zaterdag 17 december: 20.00 uur in de Lutherse kerk, Leeuwarden

Zondag 18 december: 15.30 uur in de Sint Lambertuskerk, Menaam

Vrijdag 23 december: 20.00 uur in de Sint Vituskerk, Stiens (met Frank Belt)

Zaterdag 24 december: 20.00 uur in de Redbadtsjerke, Jorwert (met Frank Belt)

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.konserten.nl en www.tetsjevanderkooi.nl.

Entree: € 17,50, studenten halve prijs en kinderen tot 16 jaar gratis.