Kroonjuweel Nederlandse natuur bedreigd van alle kanten”

Actie Waddenzee op 18 februari


“Onze Waddenzee is een kroonjuweel van de Nederlandse natuur” stelt Monique Plantinga, lijsttrekker van waterschapspartij Water Natuurlijk Fryslân. “Dit kwetsbare gebied is belangrijk voor veel vissen, planten en vogels. Een plek waar veel mensen van genieten. Van een grote schoonheid en met een unieke status, Unesco Werelderfgoed. Het is dan ook intriest om te zien hoe de Waddenzee bedreigd wordt van alle kanten. Dat moet en kan anders. Samen met GrienLinks Fryslân vragen wij hier op zaterdag 18 februari aandacht voor.”

Jochem Knol, GrienLinks Fryslân: “De Waddenzee wordt behandeld als een industrieterrein. De economische bedrijvigheid gaat maar door. De zoutwinning heeft zich verplaatst van land naar zee. Voor gaswinning zijn er uitbreidingsplannen zoals bij Ternaard. Deze activiteiten komen met risico’s als bodemdaling en lekkage van chemicaliën. Dit kwetsbare gebied verdient een betere handeling. Wij komen op voor de Waddenzee.”

Naast gas- en zoutwinning zijn er meer bedreigingen aldus de initiatiefnemers waaronder zeespiegelstijging en waterkwaliteit. Monique Plantinga over waterkwaliteit: “De waterkwaliteit in Nederland staat er belabberd voor. Nederland bungelt onderaan de Europese lijstjes blijkt uit onderzoek. Veel van dat water komt uit op de Waddenzee. Met microplastics, medicijnresten, fosfaten en stikstof. We moeten beter presteren op waterkwaliteit. Het huidige conservatief-agrarische waterschapbestuur toont hierin onvoldoende ambitie.”

Jochem Knol: “Hoe we met deze bedreigingen omgaan, dat bepaalt de kiezer. Er valt wat te kiezen. Het kan anders. Het is onze taak om deze bijzondere natuur te beschermen. Wij vinden dat menselijke activiteit in dit gebied alleen kan worden toegestaan als dit niet ten koste gaat van de natuur. Daarom staan wij op zaterdag 18 februari op de Waddendijk bij Zwarte Haan. Daar vragen wij op een bijzondere manier aandacht voor de schoonheid en de bedreigingen van het Wad.”