Wat is er te doen in Harlingen


Harlingen is een charmante stad gelegen aan de Waddenzee. De stad staat bekend om zijn historische haven, oude gebouwen en gezellige sfeer. Het is dan ook een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke Nederlandse ervaring. Naast het bewonderen van de historische architectuur, zijn er tal van activiteiten te doen in Harlingen, waardoor je je geen moment hoeft te vervelen. Van een wandeling door de oude binnenstad tot het shoppen voor een afdekplaat inductiekkoplaat, er is voor elk wat wils. Dit zijn 5 dingen die je moet doen als je in Harlingen bent. 

Maak een wandeling door de oude binnenstad

Een van de beste manieren om Harlingen te verkennen is door een wandeling te maken door de oude binnenstad. De smalle straatjes, oude gebouwen en gezellige pleinen zorgen voor een authentieke sfeer. Bezoek bijvoorbeeld de Voorstraat, de belangrijkste winkelstraat van Harlingen, waar je voor een spatscherm keuken kunt winkelen en talloze historische panden kunt bewonderen. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de Grote Kerk en het Stadhuis, die beide op loopafstand van de Voorstraat liggen.

Bezoek de haven


Harlingen is een stad die onlosmakelijk verbonden is met de zee. De haven van Harlingen is dan ook een must-see tijdens je bezoek aan deze stad. Het is de belangrijkste haven van de Friese Waddeneilanden en er is altijd wel wat te zien. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de kades en bewonder de verschillende soorten schepen die er liggen. Je kunt ook een rondvaart maken door de haven of zelfs een boottocht maken naar een van de nabijgelegen Waddeneilanden, zoals Terschelling of Vlieland. 

Ontdek de Geschiedenis van Harlingen

Harlingen heeft een rijke Geschiedenis. Het is de geboorteplaats van beroemde personen als Simon Vestdijk en Piet Paulusma. Een bezoek aan het Hannemahuis is dan ook zeker de moeite waard. Dit museum is gevestigd in een prachtig pand uit de 17e eeuw en vertelt de geschiedenis van Harlingen aan de hand van schilderijen, voorwerpen en foto’s. Verder kun je ook een bezoek brengen aan het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de Friese scheepvaart. 

Proef de lokale lekkernijen

Tijdens je bezoek aan Harlingen is het ook zeker aan te raden om de lokale lekkernijen te proeven. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Harlinger Aardewerkmuseum en een traditionele Harlinger beerenburg proeven. Deze likeur wordt al eeuwenlang in Harlingen geproduceerd en is een ware delicatesse. Ook zijn er tal van gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van streekgerechten, zoals vis uit de Waddenzee. 

Fiets of wandel door de omgeving

Harlingen is omgeven door prachtige natuur. Zo kun je fietsen of wandelen door de uitgestrekte weilanden, langs de Waddenzee of door de nabijgelegen bossen. Huur een fiets of trek je wandelschoenen aan en verken de omgeving op je eigen tempo. Een aanrader is bijvoorbeeld de fietsroute langs de Waddenkust, die je langs verschillende mooie natuurgebieden en historische dorpen voert. Of maak een wandeling door het Natuurreservaat De Koegelwieck op het nabijgelegen Terschelling.