Gedeputeerde Femke Wiersma op werkbezoek in de gemeente Harlingen
Wethouder Erik de Groot (o.a. portefeuille erfgoed) heeft afgelopen vrijdag Gedeputeerde Femke Wiersma kennis laten maken met het erfgoed van de gemeente Harlingen. Naast een presentatie hebben ze ook een fietstocht gemaakt langs verschillende erfgoedaspecten zoals de lanen, de Kerkpoortsbrug, het gemeentelijk monument aan de kanaalweg in Harlingen, Midlum, het cultuurhistorisch landschapen en het archeologisch steunpunt bij de terp in Wijnaldum. Foto’s: Joachim de Ruijter.
Het programma begon met een presentatie en bezoek aan het historisch stadhuis. Omdat de Gedeputeerde vorig jaar al kennisgemaakt had met de historische binnenstad van Harlingen tijdens de visserijdagen kwamen nu andere belangrijke erfgoedelementen aan bod. De tocht startte met een fietstocht over de Lanen waarbij het lanenkaatsen uniek is voor de Harlinger cultuurhistorie. Dit is onlangs aangewezen als Unesco Immaterieel Erfgoed.
Kerkpoortsbrug
Bij de Kerkpoortsbrug werd het gezelschap ontvangen door het bestuur van Monumentenstichting Harlingen. De gemeenteraad heeft in de vergadering van februari besloten de Kerkpoortsbrug en Raadhuisbrug van Harlingen over te dragen aan de Monumentenstichting Harlingen. Historische waterwerken zoals bruggen en sluizen zijn belangrijk voor onze havenstad omdat ze nog in gebruik en in werking zijn. De monumentenstichting Harlingen ziet toe dat het onderhoud van deze elementen op een zorgvuldige wijze plaatsvindt met aandacht voor de cultuurhistorie.
Wethouder Erik de Groot, portefeuillehouder erfgoed, over deze samenwerking: “Onze gemeente heeft een rijk aanbod aan monumenten en cultuur. Het is van groot belang dat we dit behouden en de geschiedenis hiervan niet vergeten.”
Vervallen monumenten
Vervolgens maakte de Gedeputeerde kennis met enkele bestuursleden van de Hein Buismanstichting. Er werd gesproken over het werk van de Hein Buismanstichting om vervallen monumenten op te knappen. De stichting zet zich al decennia in voor het beeld van de stad. Een subsidieregeling hiervoor is in 2015 opgericht door Hein Buismanstichting, gemeente Harlingen en provincie Fryslân.
Religieus erfgoed
In Midlum werd de Nicolaaskerk aangedaan als voorbeeld van het religieus erfgoed binnen de gemeente. Gemeente Harlingen is samen met vrijwel alle kerkbesturen bezig met het opstellen van een kerkenvisie. Daarbij wordt met elkaar gekeken naar de waarde en de toekomst van de kerkgebouwen in de gemeente Harlingen.
Landschapsbiografie
Buiten Midlum is gesproken over de Landschapsbiografie Harlingen die de gemeente vorig jaar heeft laten opstellen. Dit is een onderzoek waarin de geschiedenis van Harlingen beschreven wordt in combinatie met wat daar nu nog van in het landschap te zien is. De geschiedenis heeft bepaald hoe het landschap (stedelijk en landelijk) er nu uit ziet. Met een beetje oefening kun je het landschap ‘lezen’. Zo zijn de kruinige, hoger gelegen bolvormige percelen typerend voor deze streek. Deze zomer zal het Hannemahuis een tentoonstelling wijden aan onze landschapsbiografie.
Archeologisch Steunpunt
Het werkbezoek eindigde in het Archeologisch Steunpunt Wijnaldum. Nieuwe vitrines en een nieuwe opstelling in het gebouw vertellen het verhaal van de geschiedenis van de plek en de bijzondere archeologische locatie. In 1953 werd hier de beroemde Fibula, of mantelspeld, gevonden. Op dit moment wordt het Archeologisch Steunpunt vernieuwd, mede met provinciale subsidie, waardoor er een inkijk gedaan kon worden in de nieuwe opstelling. Het Steunpunt wordt op 11 mei a.s. feestelijk geopend.