Door Joop van der Heide. Van Hostessteam naar Stadsgidsen
1983 de voorbereidingen voor de viering van 750 jaar Stadsrechten in 1984 zijn in volle gang. Een aantal gerenommeerde dames is in ‘training’ om als gastvrouw op te treden voor de Harlingers om utens die hun geboortegrond willen bezoeken.
Ze kregen de puur Harlinger naam mee: Hostessteam. Bij de diverse programma onderdelen kwamen ze in actie: de revue, bij concerten, de Ouwe Seunendag (de eerste op het Tiepelplein), braderieën, kermis kortom volop actie. Ze vielen onder verantwoording van de Stichting Harlingen 750 waar Boy van Raan voorzitter van was en Jan de Hoon van de SSM lid en Roel van der Veen de coördinator. Zij stuurden het team ook aan.
Verder in dat bestuur onder andere: Mieke Souverein, en een werkploeg die Van der Veen ondersteunde: Jan en Rinse Bijlsma, Neeldert van der Geest en Joop van der Heide. Die laatste werd in het tweede halfjaar in 1984 de opvolger van Roel van der Veen en was later ook direct betrokken bij de oprichting van het Stadsgidsen team in dat jaar. Dames van het eerste uur waren onder andere Gerry Kuyper, Mieke Souverein, Trienke Meester, Jo Haitsma, Doortje Pennewaard, Maria Baardman, Jeanette Krijnen, Henny Boers, Winy Hoiting, Guusje van Raan en van de VVV, Lia van der Heide. De eerste stadsgidsen van het mannelijke geslacht waren: Rinnie van der Meulen, Sjoerd van der Schaar, Jan Meester, Joop van der Heide.
Casa Cara
De uitvalsbasis was Casa Cara en daar werd in de winter les gegeven in het Duits, Engels en Frans door docenten van de RSG. Simon Vestdijk. Het wandelend op verhaal komen beperkt zich niet tot het verkennen van de stad per benenwagen, ook varend, met de bus en op de fiets, van alle markten thuis zijn de Stadsgidsen.
De eerste wandelingen kosten de deelnemers maar liefst 0,25 cent.
We kenden Harlingen wel, van de veerboten naar Vlieland en Terschelling maar…we wisten niet dat het zo’n mooie historische stad is….
Dat horen de gidsen eigenlijk standaard. Verbaasd wordt opgekeken als gemeld wordt dat Harlingen op de 11de plaats van historische Nederlandse steden staat en op basis van het inwonersaantal zelfs tweede na Amsterdam! De mogelijkheid om de mooie stad met een stadsgids te verkennen werd ook ontdekt door personeelsverenigingen, scholen, bedrijven maar ook de gemeente: nieuw benoemde ambtenaren gaan met de Stadsgidsen op pad net als de nieuwe bewoners. Af en toe merkt de groep dat er ook rondleiders van buiten Harlingen aan doen. Wat volgtochtje smet zo’n groep rondgeleid door externen leidde er toe dat vastgesteld kan worden dat die er op z’n zachtst gezegd vreemde waarheden uitkramen over onze mooie stad.
Duizenden gasten die al wandelend op verhaal kwamen
Rustig doorzetten en als je dan eens leuk achterom kijkt dan merk je dat er sinds 1984, dus al 40 aar (!) met iets van 70.000 Nederlanders, Duitsers, Belgen, Fransen, Engelsen, Canadezen, Amerikanen, Israëlieten, Spanjaarden etc. door stad is gelopen. De contacten met Ondernemend Harlingen, de gemeente, museum, Toeristisch Informatie Punt, en de horeca zijn uitstekend. Het Stadsgidsenteam Harlingen is vast van plan om nog heel lang te blijven aan bieden, om “Wandelend op verhaal te komen” in de charmant bruisende Stad aan het Wad Met een scala aan thema’s: van “Stegentocht” tot “Belangrijke vrouwen van Harlingen” en van “de Vesting werken” tot “Zeevaart en kust verdediging”….
Ga eens een keer mee….of kijk eerst eens op de website…