Na maanden in de steigers te hebben gestaan, straalt het stadhuis van Harlingen weer. Het historische stadhuis, gebouwd in 1730, is door de eeuwen heen grotendeels ongewijzigd gebleven, behalve enkele aanpassingen aan de vensters in de 19e eeuw. Na een restauratie in 2015-2016 heeft het gebouw nu opnieuw een opknapbeurt gekregen met groot schilderwerk en een nieuwe laag bladgoud op het vergulde beeld van Sint Michaël.
De bouw van het stadhuis begon in 1730 naar een ontwerp van stadsbouwmeester Hendrik Jacobs Norel. Door de eeuwen heen zijn er niet veel veranderingen aan de buitengevel aangebracht. Behalve in de negentiende eeuw, toen er in de bestaande grenen kozijnen vensters in empirestijl zijn geplaatst. Dit waren zesruits vensters, overeenkomstig de mode in die tijd.
De vensters, die in 1954 in oorspronkelijke stijl werden teruggebracht, zijn tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. In 2015 – 2016 werd het stadhuis volledig gerestaureerd. Het interieur kreeg de originele kleuren weer terug en de buitenkant werd geheel gerestaureerd, met uitzondering van het vergulde beeld van Sint Michaël dat werd gesneden door Gerbrandus van der Haven. Er werd besloten om het beeld alleen te ‘conserveren’, maar niet op de manier zoals eigenlijk wenselijk was.
De afgelopen tijd is er groot schilderwerk verricht aan het stadhuis. Daarnaast is er een nieuwe laag bladgoud op het beeld aangebracht. Dit bladgoud is 23,75 karaats. Dit zijn 8.000 lagen op elkaar, wat overeenkomt met een dikte van 1 mm. Het lood op de kajuit, waar het beeld onder staat, is eveneens hersteld en voorzien van een glanzende laag. Ook de kajuit is nog origineel en dus bijna driehonderd jaar oud. Met deze opknapbeurt kunnen we weer trots zijn op ons prachtige erfgoed!