Steeds meer kerkgebouwen krijgen een nieuwe, niet-religieuze functie. Dit komt onder andere door een afname van kerkbezoek en ontkerkelijking. Inmiddels heeft een op de vier gebedshuizen in Nederland een andere functie gekregen. Hoe komt het met het religieus erfgoed in Harlingen? Om hier in de toekomst goed mee om te kunnen gaan, hebben de kerkelijke gemeentes de handen ineengeslagen en een ‘kerkenvisie’ opgesteld.
Werkgroep
De werkgroep, die sinds 2020 bestaat en is aangesteld door de kerkelijke gemeentes en de gemeente Harlingen, kwam regelmatig samen om diverse thema’s te bespreken en besluiten te nemen. Naast dat er gewerkt is aan de inhoud van het boekje, is er veel winst behaald op het gebied van het versterken van de onderlinge contacten. Om dit te blijven onderhouden, komt de werkgroep in de toekomst ook een aantal keer per jaar samen.
Kerken aan zee
Eind november overhandigde wethouder Erik de Groot alle leden van de werkgroep het definitieve document: ‘Kerken aan zee’. Naast de plannen voor de toekomst van het religieus erfgoed in Harlingen, bevat het boekje een ‘kerkpaspoort’ voor elke kerk in de gemeente Harlingen. Hierin wordt de onderhoudssituatie beschreven, is de waarde van de kerk bepaald en een toekomstperspectief geschetst. Ook is er een overzicht gemaakt van de kerkgeschiedenis in Harlingen. Benieuwd naar de digitale versie? Ga dan naar www.harlingen.nl/kerkenvisie-gemeente-harlingen