Iets nieuws hoeft niet nieuw te zijn


Koop vooral wat je wilt hebben aanstaande vrijdag, maar vraag je af of het per se nieuw moet zijn. Stichting Omrin Estafette en Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) roepen samen op om gebruikte spullen door te geven aan volgende generaties én zelf bewuster te shoppen. Nieuw geproduceerde spullen komen vaak van ver en veroorzaken een hogere CO2-uitstoot, lokaal gerecyclede artikelen verlagen die juist.

Vrijwilligster Marika bezig met het  restylen van een kast in de circulaire werkplaats.

Kringloopwinkels zijn allang niet meer de stoffige panden waar liefhebbers sneupen naar antieke schatten. Wie één van de recyclewinkels van Estafette (in Harlingen, Franeker, Burgum, Oosterwolde, Sint Annaparochie of Leeuwarden) bezoekt, zal zich verbazen over de frisse aankleding, het diverse publiek en het enorme aanbod in meubels, wasmachines, kleding, design producten en vele samenwerkingsverbanden met andere duurzame ondernemers of initiatieven. 

Vrijwilligster Fatima  aan het stylen en bijvullen bij Estafashion (textielafdeling).

Denk aan THE UPCYCLE COLLECTION, onlangs genomineerd voor de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving, bekroond met de Eervolle Vermelding. Deze kleurrijke collectie is een designfamilie van niet nieuwe interieurartikelen, ontworpen door polyvalent designer Louise Cohen wordt samen met Estafette geproduceerd. Vrijwilligers, studenten en statushouders werken mee aan de productie van de collectie. In Franeker werkt Estafette samen leerlingen van praktijkschool de Monoliet. Zij zorgen er o.a. voor dat oude houten meubels weer goed in de verf zitten. Maar ook in alle andere winkels van Estafette zijn meer zulke mooie samenwerkingen te vinden met regionale partners op gebied van duurzaamheid. 

1 kg hergebruik = 1 kg CO2-besparing

Gebruiken wat er al is wordt langzamerhand de nieuwe norm. Een circulaire ontwikkeling die Stéphanie de Groot, manager van Estafette, van harte toejuicht, omdat het mes aan twee kanten snijdt: “Dankzij de aankopen van onze klanten kunnen wij elk jaar zo’n 350 fantastische vrijwillige vakmensen begeleiden bij de ontdekking van hun eigen talent. Zij zien de waarde van herbruikbare spullen en raken bij ons gespecialiseerd in het ophalen, selecteren, opknappen en verkopen ervan. Samen met alle vrijwilligers, medewerkers en donerende of betalende klanten maken we zo de afvalberg elk jaar 2.4 miljoen kilo lichter. Daarmee voorkomen we zo’n 2.400 ton CO2-uitstoot.” 

Alle winkels van Estafette zijn op 29 november geopend van 9 – 17 u. Meer informatie op www.estafetterecyclewinkels.nl of www.100procentkringloop.nl