Kazemattentoer naar vrijheid


Heel Nederland viert 75 jaar vrijheid. Ook bij het Kazemattenmuseum laten we dit niet ongemerkt voorbijgaan en willen we dit graag vieren met alle Friese scholen. 

Het Kazemattenmuseum nodigt alle kinderen uit groepen 7 en 8 van de basisschool en alle kinderen uit klas 1 en 2 van de middelbare school uit voor de KAZEMATTENTOER NAAR VRIJHEID.

KAZEMATTENTOER NAAR VRIJHEID is een nieuwe educatieve route door het museum onder begeleiding van een museummedewerker. Het is een toer waarin kinderen kennis maken met de momenten waarop vrijheid beschermd moest worden, de vrijheid verloren ging en hoe de teruggewonnen vrijheid groots werd gevierd.  

In deze toer van ongeveer 90 minuten bezoeken de kinderen verschillende kazematten. Er zijn opdrachten waarmee ze zich soldaat zullen wanen, speuren ze naar antwoorden en ervaren even het verschil tussen vrijheid en onvrijheid. Ondertussen maken de kinderen kennis met de verhalen over wat zich heeft afgespeeld op Stelling Kornwerderzand op de Afsluitdijk

Omdat het Kazemattenmuseum 75 jaar vrijheid met echt alle scholen wil vieren is het vervoer, de heen- en terugreis, gratis. Dat is mogelijk door subsidie van het V-fonds, de provincie Fryslân en de gemeente Súdwest-Fryslân.

Alle scholen die zich voor 13 maart 2020 aanmelden kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken. Zo wordt het nog makkelijker en nog leuker om naar het museum te komen.